Europese producten worden duurder na de Brexit, of er nu een deal komt of niet. Dat is zowel slecht nieuws voor de Britten als voor de export vanuit de Europese Unie: zullen consumenten EU-producten links laten liggen als ze te duur worden?
Ongeacht de deal
Wie naar Groot-Brittannië wil exporteren (de status van Noord-Ierland is nog erg onduidelijk), zal er met flinke kosten worden geconfronteerd. Daar is de handelsvereniging British Retail Consortium nu al van overtuigd, nog voor er zekerheid is of er al dan niet een vrijhandelsakkoord komt met de Europese Unie. Van zodra Groot-Brittannië de Europese interne markt en douane-unie verlaat, zal de impact groot zijn, klinkt het.
Voor producten die na 1 januari 2021 naar Groot-Brittannië gaan, zullen sowieso douaneaangiften vereist zijn. Dat kost op zich al tussen de 16 pond en 56 pond per productlijn. Ook zal er heel wat papierwerk bij komen, zoals formulieren over de oorsprong van de producten. “Deze dingen zullen moeten gebeuren ongeacht hoe goed de deal is“, zegt beleidsadviseur William Bain volgens Bloomberg.
100 pond voor vlees
Nog duurder en complexer wordt het voor dierlijke producten: als er geen bilateraal akkoord komt, moet er voor alle vlees, vis en zuivel dat de grens over gaat ook een gezondheidscertificaat worden opgesteld. Niet alleen kost zo’n certificaat 100 pond per stuk, de controle moet ook nog eens telkens door een erkende veearts gebeuren.
De marges zullen, zeker voor voeding, dus danig onder druk komen te staan en prijsstijgingen worden onvermijdelijk, beweert BRC. Voor bijzonder veel producten zal dat het geval zijn, want de helft van alle Britse import komt vandaag uit de EU. Voor voeding loopt dat aandeel zelfs op tot 79%.
De Britten van hun kant zien mogelijk de export van hun verse worsten en vleespasteitjes in het water vallen. Om producten van dierlijke oorsprong naar de EU te exporteren zouden immers speciale certificaten nodig zijn, maar momenteel bestaat helemaal geen certificaat voor bereide vleeswaren, zoals verse worsten of gehakt. De export riskeert dus onmogelijk te worden, waarschuwt het BRC.
Deal zoals met Canada?
Toch toont Boris Johnson zich nog niet bereid tot veel compromis: de premier probeert een handelsakkoord te bewerkstelligen zoals er vandaag al een tussen de EU en Canada bestaat. Daarbij worden geen import- of exporttarieven geheven, maar zijn wel extra douaneformaliteiten en papierwerk verplicht.
De EU zegt momenteel echter alleen met zo’n tarief- en quotavrij handelsverdrag akkoord te gaan als er ook regelingen worden getroffen over visserijrechten en als het Verenigd Koninkrijk zich naar de Europese regels voegt als het gaat over milieubescherming, arbeidsvoorwaarden en overheidssteun. En dat is dan weer niet naar de zin van Johnson… Wordt dus vervolgd.