De drie grootste supermarktketens in België (Carrefour, Delhaize en Colruyt) hebben vorig jaar de hoeveelheid suikers in hun huismerken in totaal met 363 ton teruggeschroefd, zonder dat de klant dat mocht merken.
Geleidelijke verandering
De drie ketens hadden immers in een convenant met het ministerie van Volksgezondheid beloofd om de hoeveelheid suiker in een reeks voedingsproducten tegen eind vorig jaar met 5% terug te dringen ten opzichte van 2012. De komende jaren moet die daling nog verdergezet worden. Ook de hoeveelheid vet en zout werd ingeperkt, met 170 ton minder vet en 82 ton minder zout als gevolg.
Die dalingen gebeuren veelal geleidelijk, zodat de klant de verandering niet opmerkt en het product gewoon blijft verkopen. “Zo hebben we er 18 maanden over gedaan om het suikergehalte in onze Choco Clams te laten zakken van 35 naar 18 gram op 100 gram zonder er andere zoetstof aan toe te voegen. Om de drie, vier maanden haalden we er 3 tot 4 gram suiker uit”, vertelt Steven Schollaert van Colruyt.
De drie bedrijven bekeken samen 3.300 producten, waarbij Delhaize met 1.500 producten koploper is in het initiatief. “We konden zo het totale suikerverbruik voor onze merken met 256 ton verlagen”, zegt Tim Lammens, een arts die bij de supermarktketen verantwoordelijk is voor de voedselkwaliteit aan HLN. “Alleen al uit onze frisdranken hebben we in vergelijking met 2012 130 ton suiker gehaald. Vergeleken met 2016 ging er vorig jaar liefst 50 ton suiker minder in onze ontbijtgranen.”
Dat een product met een nieuw recept niet altijd aanslaat, hebben ze bij Carrefour aan den lijve ondervonden. “In onze patisserie-afdeling hebben we een paar keer een herwerkt recept uit productie moeten halen omdat het niet verkocht. Nochtans zetten we onze vernieuwde producten pas in de rekken als ze groen licht hebben gekregen van onze smaakpanels”, aldus woordvoerder Baptiste Van Outryve.
Weinig effect volgens deskundigen
Voedingsdeskundigen stellen wel dat die kleine dalingen uiteindelijk weinig effect hebben op de suikerinname van de consument. “Eerlijk gezegd, als ik het lees, denk ik meer aan een marketingstunt dan aan een vooruitgang op het vlak van volksgezondheid”, zegt voedingsdeskundige Patrick Mullie aan VRT Nws. “De consument krijgt ongeveer 100 gram suiker per dag binnen. Min 5%, dat is dan 95 gram. Dat blijft enorm veel.”
Volgens hem is de enige oplossing om minder suiker, vet en zout binnen te krijgen, gewoon minder producten kopen waar dat de hoofdingrediënten in zijn. “Betekenisvol voor je gezondheid, én voor je portemonnee.” Hij pleit ook voor meer actie van de overheid, die snacks en frisdranken duurder moet maken.