Volgens de Europese Commissie verlopen de controles van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bij pluimveebedrijven niet naar behoren en zien ze veel problemen over het hoofd.
Tevreden over systeem, niet over implementatie
De Europese Commissie wijst er in een nieuw rapport op dat er regelmatig sprake was van problemen die de hygiëne in gedrang kunnen brengen, maar die toch niet werden opgemerkt door het FAVV of als niet beduidend werden bestempeld. Het gaat daarbij onder andere over het onvoldoende reinigen van kratten waar vlees in wordt bewaard of condenswater dat op vlees drupt.
De Europese inspecteurs, die eind 2014 op bezoek gingen bij meer dan 20 bedrijven uit de pluimveesector, zijn tevreden over het systeem dat in België wordt gebruikt voor de controles, maar ze stellen zich wel vragen bij de implementatie van dat controlesysteem.
Het FAVV is dan weer van mening dat het systeem hier en daar voor verbetering vatbaar is, maar dat het in het algemeen goed functioneert. “Het FAVV neemt uiteraard naar aanleiding van elke audit kennis van de aanbevelingen en stelt een actieplan op om de vastgestelde problemen te verhelpen”, stelt het nog.