In supermarkten zijn ze stilaan een vertrouwd gezicht, maar nu duiken ze ook op bij almaar meer zelfstandige voedingswinkels: de automatische kassa’s, waarbij de handelaar niet meer in aanraking komt met het geld.
Hygiënischer, handiger en veiliger
De opmars van de automatische kassa’s ‑ betaalautomaten waarbij de klant zijn biljetten of muntjes rechtstreeks in de machine deponeert en er zijn eventuele wisselgeld zelf uitvist ‑ gaat snel. Producenten zagen de verkoop ervan op twee jaar tijd met 60 à 70 procent toenemen.
Ook de lokale voedingswinkels springen op de trein: op dit moment heeft al 6% van de slagers, bakkers en andere lokale voedingswinkels zo’n cashautomaat in huis, zo blijkt uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen bij 426 voedingshandelszaken.
“Vanuit hygiënestandpunt biedt zo’n kassa in de voedingshandel alleen maar voordelen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in Het Nieuwsblad. “Meer in het algemeen spaart ze ook tijd uit bij grote drukte, zijn fouten bij het wisselen uit den boze en voorkomt ze dat personeelsleden geld stelen uit de kassa. Wetende dat 4 op de 10 diefstallen in een winkel het werk is van eigen medewerkers, is dat geen onbelangrijk argument.”
Al hangt aan zo’n kassa wel een prijskaartje: gemiddeld 15.000 euro, tegenover zo’n 5.000 euro voor een klassieke kassa.