De Franse supermarktgroep E. Leclerc krijgt een boete van 117 miljoen euro opgelegd, omdat het leveranciers via zijn Belgische inkoopcentrale zou dwingen tot prijsverlagingen. Dat soort druk is verboden volgens de Franse wet.
Drie keer het prijsvoordeel
Na onderzoek door de Franse instantie voor concurrentie en fraudebestrijding legt staatssecretaris voor Economie Agnès Pannier-Runacher de supermarktgroep een recordboete op van 117 miljoen euro. De grootste Franse distributeur zou leveranciers tijdens de inkooponderhandelingen hebben gedwongen om de prijzen flink te laten zakken, zonder dat daar iets tegenover stond.
Het enige argument van de supermarktketen zou een dreiging tot boycot zijn geweest. Volgens de Franse autoriteiten was er in sommige gevallen zelfs sprake van vergeldingsmaatregelen. Aangezien die praktijken volgens de Franse concurrentiewaakhond illegaal zijn, is vrijdag de maximumboete uitgesproken: drie keer het bedrag dat Leclerc “op de rug” van zijn leveranciers zou hebben verdiend.
Zevende veroordeling voor Leclerc
De boete is bewust erg hoog, omdat het niet de eerste keer is dat Leclerc voor soortgelijke feiten wordt veroordeeld. Vorig jaar beschuldigde de Franse overheid de retailer er al van tussen 2013 en 2017 via zijn Franse inkoopcentrale Galec illegale kortingen te hebben afgedwongen van enkele multinationals. Leclerc is volgens Pannier-Runacher liefst zeven keer veroordeeld in de afgelopen veertien jaar.
De concurrentiewaakhond toont zich vooral bezorgd omdat de praktijk lijkt uit te waaieren, naar ook kleinere en dus meer kwetsbare leveranciers. In dit geval ging Leclerc via zijn inkoopcentrale Eurelec, die gevestigd is in België en is opgericht samen met Duitse sectorgenoot Rewe. Dit soort internationale inkoopgroeperingen wordt de laatste tijd nauwlettend in de gaten gehouden, vooral door de Franse overheid, die met de recordboete een voorbeeld wil stellen.
“Als de boete te klein is, gebeurt er niks“, reageert Pannier-Runacher in een tweet. Het moet duidelijk worden dat retailers meer te verliezen hebben dan ze zo kunnen verdienen, klinkt het. Leclerc ziet in de veroordeling dan weer één van de constante aanvallen tegen de distributeur, die “duidelijk” druk willen zetten zodat de supermarktketen haar “lageprijzenpolitiek voor de consumenten” opgeeft.