Colruyt gaat in samenwerking met verschillende partners op zoek naar manieren om de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier te voeden. Het eerste resultaat, een nieuwe quinoamengeling uit Peru, ligt nu in de rekken.
Duurzame voedselketens
“Hoe kunnen we de groeiende wereldbevolking op een duurzame en gezonde manier voeden?” Op die vraag zoeken Colruyt Group, de provincie Vlaams-Brabant, Rikolto (Vredeseilanden), KU Leuven en hogeschool UCLL antwoorden in het project ‘Gezocht: Voedsel voor de Toekomst’. Eén van de mogelijke oplossingen is het opzetten van duurzame voedselketens in het zuiden. Het eerste concrete resultaat ligt vanaf deze maand in de rekken bij Colruyt, OKay, Bio-Planet en Spar Colruyt Group: ‘Boni Selection Bio quinoa tricolore’.
Deze mengeling van witte, rode en zwarte quinoa wordt geteeld door 182 lokale boeren uit de Peruviaanse regio Ayacucho. De commerciële en sociale organisatie Solid Food Perú koopt de quinoa van de boeren voor een correcte prijs (hoger dan de gemiddelde marktwaarde) en controleert of de kwaliteitseisen nageleefd worden. De organisatie zorgt daarna voor de logistiek, verwerking en verpakking. Ze verkoopt de quinoa door aan Colruyt Group, die zich engageert om het eerste jaar 34 ton quinoa af te nemen. De samenwerking betekent bijkomende inkomsten en een vaste afzetmarkt in België voor de boeren in Ayacucho.
Lage milieu-impact
Quinoa is een voedzaam gewas dat een belangrijke rol kan spelen om de groeiende wereldbevolking op duurzame wijze te blijven voeden. Voor de productie is er vijf keer minder water nodig dan voor rijst en voor tarwe, maar het graan bevat wel alle essentiële aminozuren, klinkt het. Het eiwitgehalte is bovendien hoger dan dat van granen, daarnaast is quinoa vezelrijk. Het gewas heeft weinig last van ziekte en kan heel goed tegen vorst, droogte en een zoute bodem. Je kan het dus in veel regio’s kweken.
Na deze eerste praktijktest volgen mogelijk nog projecten met zeewier uit Indonesië en peulvruchten uit Tanzania. De eerste contacten zijn beloftevol. Ook deze gewassen zijn voedzaam, hebben een lage milieu-impact en bieden nieuwe kansen aan de boeren die ze produceren. Zo hebben die voedingsproducten een mooie kans om toekomstbestendig te zijn.