Consumenten- en gezondheidsorganisaties trekken aan de alarmbel nu blijkt dat videobloggers, die met hun YouTube-filmpjes vaak tienduizenden jonge kijkers lokken, steeds vaker ongezonde voeding promoten.
Niet vies van reclame
Bedrijven hebben de groeiende markt ontdekt en adverteren dan ook volop via de online videomakers, die betaald worden om de producten aan te prijzen. Die ‘vloggers’ blijken inderdaad niet vies van een beetje reclame: ze eten voor de camera Iglo-fishsticks, Oreo-koekjes, Cheetos-chips en ander snoepgoed waar kinderen dik van worden… en dat terwijl zwaarlijvigheid bij jongeren een almaar groeiend probleem is.
Hoog tijd dus dat vloggers strenger gecontroleerd worden, zo bepleiten de Consumentenbond, de Hartstichting en het Diabetesfonds in Nederland, waar komende week een rapport over reclame in die YouTube-filmpjes wordt besproken door de Tweede Kamer. Want de argeloze kijker(tje)s beseffen niet eens dat die ‘vloggers’ daar betaald voor worden: “Eigenlijk word je op het verkeerde been gezet“, zegt Bart Combée van de Consumentenbond, “want je denkt dat iemand zoals je zelf bent een leuk verhaaltje vertelt, maar eigenlijk is het wel reclame”.
De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop onderschrijft volmondig de eis van haar Nederlandse collega’s: “De overheid moet strenger optreden.” Tegelijk roept Test-Aankoop de bewuste vloggers meteen ook op om hun verantwoordelijkheid op te nemen. “Als jullie toch zoveel invloed hebben op de jeugd, promoot dan gezonde snacks. Dat zou meer impact hebben dan om het even welke infocampagne van de overheid.”