De helft van de werknemers van de Albert Heijn aan de Groenplaats in Antwerpen is ziek of afwezig door de onzekerheid die er heerst rond de winkel. Die moet verkocht worden vanwege de fusie, maar dat lukt maar niet.
“Wanhopig en boos”
Bij de bekendmaking van de fusie van Ahold en Delhaize eiste de Belgische Mededingingsautoriteit dat er acht winkels van de hand zouden worden gedaan, waaronder die op de Groenplaats. De zeven andere winkels zijn ondertussen al verkocht, maar het dossier in Antwerpen blijft aanslepen en dat heeft zijn weerslag op het personeel.
“De mensen daar worden stilaan wanhopig en zijn boos”, zegt BBTK-secretaris Erik Dirkx tegen Gazet van Antwerpen. “Zij weten niet waaraan of waaraf. Voor de vakantie zei de nationale directie een doorbraak te verwachten voor de zomer. Sindsdien volgde er niets meer. Het wordt dus al minstens september.”
De winkel had tot voor kort een zestigtal vaste werknemers in dienst. Daarvan zijn er al een tiental vertrokken en van de rest is de helft ziek of gewoon afwezig. Er zijn in de winkel, die al aan zijn achtste manager in vijf jaar zit, dan ook heel wat interim-medewerkers aan de slag.
Langlopend contract
Het probleem voor de verkoop zou draaien rond de hoge huur en het langlopende contract dat Albert Heijn er heeft lopen. “Er moet dus sowieso een nieuwe supermarkt komen, al zouden de bewoners van de appartementen erboven dat liever niet meer hebben.” Daarnaast moet de nieuwe eigenaar al het personeel overnemen tegen dezelfde voorwaarden.
Ahold Delhaize zou ondertussen werken aan een oplossing met de Belgische Mededingingsautoriteit, waarbij mogelijk de fusievoorwaarden gewijzigd worden. Zolang de fusie niet officieel afgerond is, moet Ahold Delhaize in België blijven werken met twee aparte directiecomités met elk een eigen commercieel beleid.