Opmerkelijke innovatie bij Le Pain Quotidien: de bakkerijketen lanceert een CO2-vriendelijk cannabisbrood. “Ons meest ecologische brood ooit”, volgens CEO Annick Van Overstraeten.
Essentieel voor de darmgezondheid
Wie van het nieuwe cannabisbrood van Le Pain Quotidien eet, wordt daar uiteraard niet high van: de zaden bevatten weinig of geen THC, de werkzame stof in cannabis die zorgt voor het hallucinogene effect. Producten op basis van de cannabisplant kennen recent een sterke opgang, onder andere om hun gezonde eigenschappen.
Het brood bestaat uit gepelde en ongepelde cannabiszaden, bloem van gemalen cannabiszaad, zuurdesem en biologische volkoren bloem. Gezond is het zeker: hennepzaad bevat vitaminen B en E, mineralen als magnesium, kalium, ijzer, zink en fosfor, omega-3 en omega-6 essentiële vetzuren, meer dan 60% oplosbare vezels en eiwitten die essentieel zijn voor de darmgezondheid. Het recept werd ontwikkeld door oprichter Alain Coumont in samenwerking met de Waals-Brabantse cannabisteler Canbe Farm.
Impact op de planeet
Het is volgens CEO Van Overstraeten “ons meest ecologische brood tot hiertoe.” De hennepplant slaat jaarlijks per hectare tot 15 ton koolstofdioxide (CO2) op, of het equivalent van negen personenwagens die van de weg gehaald worden. De plant maakt de bodem gezond en heeft geen extra water nodig omdat de wortels tot meer dan een meter diep naar water kunnen zoeken. De volledige plant kan gebruikt worden in verschillende toepassingen, van textiel en papier tot isolatiemateriaal: geen afval, dus.
“Ons cannabisbrood is het resultaat van onze zoektocht om kleine stappen te zetten naar een betere wereld, door aandacht te hebben voor de planeet. Brood is het belangrijkste product van Le Pain Quotidien, daarom zochten we naar innovaties die de impact van brood op de planeet verbeteren.” Vanaf vrijdag is het cannabisbrood te koop in alle 54 bakkerijen en restaurants in België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.