De Italianen voelen zich gediscrimineerd door de Nutri-Score: het gezondheidslabel zou hun typische lekkernijen benadelen. Ondertussen vindt het label nochtans internationaal opgang.
Een pik op olijfolie
De Europese Commissie overweegt de verplichte invoering van de Nutri-Score op voedselverpakkingen, maar dat is niet naar de zin van de Italianen. De Italiaanse ministerraad gaat het gevecht aan met het voedingslabel, dat een score van A tot E toekent aan etenswaren. Enkele typische producten uit het land, zoals olijfolie en Parmezaanse kaas, zouden door het systeem (onterecht) afgestraft worden, vrezen ze. Vooral dat olijfolie een oranje D zou krijgen, doet pijn.
In plaats daarvan stelt Italië het label Nutrinform voor, dat geen algemene score geeft maar producten beoordeelt op afzonderlijke voedingswaarden zoals suiker-, zout- of vetgehalte. Hoewel de Europese Consumentenorganisatie benadrukt dat een mediterraan dieet net wel goed past bij de Nutri-Score, hebben ook de Grieken hun steun toegezegd aan het alternatief.
De tegenstanders krijgen ook versterking van de Europese lobby van de landbouwers en van Roemenië, met het argument dan een algemene beoordeling misleidend en al te kort door de bocht is. Bijgevolg heeft de Europese Commissie Italië eind juli groen licht gegeven om hun Nutrinform-labels vrijwillig te hanteren.
West-Europa gaat wel overstag
Elders in Europa overwegen nochtans steeds meer landen de Nutri-Score. Naar het voorbeeld van België en Frankrijk voert Duitsland de voedingslabels dit najaar in. De beslissing om in te stappen, viel in oktober vorig jaar, maar werd pas in augustus omgezet in een wet. Ook Spanje en Portugal gebruiken het systeem al.
In het Verenigd Koninkrijk wordt het debat volop gevoerd. Consumentenorganisaties en grote producenten als Danone en Nestlé pleiten zelf voor het systeem, dat in het Verenigd Koninkrijk de huidige verkeerslicht-logo’s zou vervangen. Binnen de strijd tegen obesitas die premier Johnson recent aankondigde, wordt momenteel onderzocht welke van de twee systemen de voorkeur geniet.
Nederland heeft zijn keuze al gemaakt en wil voor de Nutri-Score gaan, maar zet daar wel een voorwaarde tegenover: de Nutri-Score moet nog worden aangepast aan de Nederlandse voedingsrichtlijnen, waarmee de scores op dit moment niet altijd overeenkomen. Pas wanneer dat het geval is – naar verwachting na een internationale wetenschappelijke evaluatie halverwege 2021 – mogen de logo’s in Nederland wettelijk worden ingevoerd.