Verse voeding, zoetwaren en snacks waren vorig jaar samen verantwoordelijk voor 61% van de groei van de FMCG-markt in West-Europa, blijkt uit een nieuw rapport van Nielsen. Opmerkelijk: grote merkfabrikanten doen het minder goed.
Groei met 0,9%
Consumenten in negen West-Europese landen besteedden in 2016 zo’n 4,3 miljard euro méér aan FMCG dan in 2015, een groei met 0,9%. Verse voeding was goed voor 1,6 miljard euro of 38% van de totale groei, zoetwaren en snacks vertegenwoordigden 1 miljard euro (23%) en alcoholische dranken 849 miljoen euro (20%). Deze drie categorieën samen waren dus verantwoordelijk voor 80% van de toename van de foodbestedingen in 2016.
De groei in verse voeding en zoetwaren werd hoofdzakelijk gedreven door het feit dat consumenten meer producten aankochten, terwijl de groei in alcohol voornamelijk het gevolg was van hogere prijzen, aldus Olivier Deschamps, West-Europakenner bij Nielsen.
Focus op vers
Vooral de significante groei van verse voeding vindt hij interessant om vast te stellen: “Vers is voor retailers duidelijk een belangrijke focus, waarmee ze shoppers willen aantrekken en hun imago verbeteren. Kijken we naar subcategorieën, dan droegen verse maaltijden, bier, verse groenten en fruit en mineraalwater het meest bij tot de groei in food.”
In België kwam de groei hoofdzakelijk van verse maaltijden, bruisende frisdranken, bier, mineraalwater en houdbare melk. Een daling was er voor verse kaas, houdbaar fruitsap, whisky, koelverse desserts en margarine.
Toename van promoties
Opmerkelijk: fabrikanten die niet tot de grootste tien spelers behoren, verwezenlijkten 70% van de groei in de West-Europese FMCG-markt, terwijl huismerken goed waren voor de overige 30%. De grootste tien fabrikanten zagen echter een daling met 430 miljoen euro in consumentenbestedingen. Fabrikanten buiten de top tien hebben nu 46,6% marktaandeel, gevolgd door huismerken (36%) en de top-tien (17,4%).
De helft van de groei in FMCG (2,2 miljard euro) was het gevolg van producten die in promotie stonden. Retailers maakten in toenemende mate gebruik van promoties om shoppers ertoe te brengen meer producten in hun winkelmandje te leggen. Dat was een belangrijke factor in de groei van de sector.