Wat als er statiegeld op blikjes en plastic drankverpakkingen komt in Brussel en Wallonië, maar niet in Vlaanderen? Dan krijg je mogelijk statiegeldtoerisme, ofwel moeten de drankenproducenten fors investeren in nieuwe verpakkingen.
Naar Wallonië voor afval
Statiegeld op drankverpakkingen: in Brussel en Wallonië maakt het veelbesproken voorstel al deel uit van het regeerakkoord, maar in Vlaanderen is er nog geen zekerheid en komt het er mogelijk niet. Nochtans zou het net een kostelijke zaak zijn om het systeem in sommige delen van het land door te voeren en in andere niet, verklaart Olivier Beys van Bond Beter Leefmilieu op Radio 1.
Zullen Vlamingen binnenkort blikjes kunnen inleveren in Brussel en zo statiegeld ontvangen zonder er ooit voor betaald te hebben? VRT verzint er zelfs een heuse term voor: statiegeldtoerisme. Ontoelaatbaar voor de voedingsproducenten, meent Beys, dus zullen ze de verpakkingen moeten aanpassen zodat de automaten de ‘herkomst’ herkennen. Al kost dat ook weer geld.
Trend in binnen- en buitenland
Of het echter zo’n vaart zal lopen, is nog maar de vraag. In Wallonië werd in 2018 reeds een test gevoerd met een premie van 5 cent op teruggebrachte blikjes in sommige gemeenten en in Nederland is er al jaren statiegeld op plastic flessen. Tot op heden was daar evenwel nog geen sprake van heus statiegeldtoerisme.
Toch is statiegeld op zwerfvuil en ongerecycleerd plasticafval terug te dringen een onmiskenbare trend, zowel in het binnen- als buitenland. Ook Frankrijk voert het systeem in, met de steun van enkele grote voedingsproducenten en retailers, en aan de Belgische kust wil de gemeente Bredene zelfs op eigen houtje met statiegeld beginnen.