De laatste jaren voert België minder koffie in, maar dat betekent niet dat we er minder van drinken. Vooral de manier waarop we koffiedrinken is gewijzigd.
Thermos is passé
Tussen 2014 en 2018 is de hoeveelheid ingevoerde koffie in België spectaculair gedaald, van 46 miljoen kg naar 34 miljoen kg. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. Toch wil de daling niet noodzakelijk zeggen dat er minder koffie gedronken wordt: “De manier waarop we koffiedrinken is veranderd“, zegt Wim Claes van het Koninklijk Verbond van Belgische Koffiebranders aan de VRT.
Claes ziet twee grote redenen voor de daling: minder verspilling en de opkomst van pads en capsules. Zo gebruikt de Vlaamse overheid tegenwoordig 20% minder koffie, omdat iedereen nu gebruik maakt van automaten. Vroeger werd de koffie verdeeld via thermossen, wat leidde tot nogal wat overschotten en dus verspilling.
Een tweede factor is de stijgende populariteit van de koffiepads en –capsules zoals bijvoorbeeld Senseo. Dat bevestigen ook de supermarktketens Lidl en Delhaize, waar de verkoop van gemalen variant al een tijdje daalt ten gunste van de pads en capsules. In vergelijking met plastic filters zijn die pads en capsules bovendien een stuk zuiniger. Er is minder koffie voor nodig. “Het is efficiënter en bovendien kan de koffie beter worden bewaard”, zegt Claes.