De aanhoudende droogte in Europa brengt de landbouwsector in grote problemen. Tegenvallende opbrengsten kunnen bepaalde groenten- en fruitsoorten duurder maken, al zijn er ook gewassen die een topzomer beleven.
Korte frieten, kromme komkommers
Het is vooral de aardappelsector die alarm slaat: momenteel schatten producenten dat de opbrengst met 10 tot 15% zal dalen. Als het nog droog blijft tot september, kan dat tot 30% worden, waarschuwt Filip Wallays van aardappelproducent Agristo in De Tijd. De aardappelen zijn bovendien kleiner, wat onder andere zal leiden tot kortere frieten. Grote prijsstijgingen verwacht men voorlopig echter niet.
Ook andere gewassen snakken naar regen: bloemkolen worden geel omdat de bladeren die de krop beschermen, niet groeien. Dat maakt ze onverkoopbaar. Ook andere koolsoorten hebben het moeilijk: broccoli, savooi, rode kool… De erwtenoogst is catastrofaal, net als die van sjalotten en uien. Preistengels zullen dunner zijn dan normaal. Courgettes en komkommers groeien krom door de droogte en de top wordt rot. Ze beantwoorden daardoor niet aan de eisen van retailers en geraken dus niet in de winkelrekken. Om voedselverlies tegen te gaan organiseert het Food Waste Innovation Network daarom binnenkort een (weliswaar eerder symbolische) snelverkoop van kromme komkommers.
Voor tomaten is dit dan weer een topjaar – althans wat de volumes betreft. De productie is momenteel zo hoog dat de prijzen kelderen. Dat geldt ook voor paprika’s. Appels en peren zullen kleiner zijn, maar wel uitstekend van smaak omdat het suikergehalte hoger is. Ook druiven zijn zoeter. Bovendien is de opbrengst hoog omdat neerslag de belangrijkste oorzaak is van ziektes. Voor de weinige Belgische wijnbouwers is de hittegolf dus erg goed nieuws.