Kunnen we alle monden nog gezond voeden als we in 2050 met tien miljard zijn? Hoe kan voeding ziektes voorkomen en zelfs genezen? Imec zoekt het uit in het OnePlanet-innovatiecentrum, dat de toekomst van landbouw, gezondheid en voeding mee vormgeeft.
Nanotechnologie hertekent de voedselketen
In 2050 zullen we met tien miljard mensen zijn op deze planeet, die nu al kreunt onder de klimaatverandering en uitputting van de natuurlijke hulpbronnen. Zal er voor iedereen nog genoeg gezond, duurzaam voedsel zijn? En hoe garanderen we de gezondheidszorg voor een steeds ouder wordende populatie, met wereldwijd verschuivende eet- en levensstijlen?
Als we de uitdagingen van de toekomst willen aangaan, is innovatie van levensbelang. Specialisten van het Leuvense imec, de universiteit van Wageningen en Radboud Universiteit in Nederland hebben dan ook samen het nieuwe OnePlanet Research Center opgericht, dat niet alleen hoogtechnologische oplossingen onderzoekt die duurzaam en economisch haalbaar zijn, maar ook de economische slagkracht moeten vergroten.
Persoonlijke voeding tegen ziektes
Op het RetailDetail Food Congress legt algemeen directeur Chris Van Hoof uit hoe digitale en nanotechnologie ook bepalend wordt voor de foodsector van morgen. Elk aspect van de waardeketen kan met slim datagebruik en precisietechnologie efficiënter en duurzamer worden, van voedsel verbouwen in verticale boerderijen tot ziektes voorkomen door gepersonaliseerde voeding.
Zo kunnen veel ziektes al preventief worden aangepakt door aan de hand van persoonlijke gezondheidsdata een uniek dieet of zelfs gepersonaliseerde voedingswaren te ontwikkelen voor elk individu. Als het geen kwestie is van voorkomen maar van genezen, bekijkt OnePlanet hoe ze behandelingen kunnen testen op organen. Die hoeven niet langer te worden geleverd door ziekenhuizen of laboratoriumdieren, maar worden binnenkort ‘gewoon’ gekweekt op chips.
Sensoren voor de boer
Ook het productieproces kan een innovatieboost maar al te goed gebruiken: de onderzoekers – dat waren er begin dit jaar 35, maar moeten er tegen 2028 liefst 120 zijn – ontwikkelen nieuwe landbouwtechnologie, waaronder sensoren die voedingstoffen in de grond en in het water meten. Zo weet de boer precies wat de grond nodig heeft of wat er alsnog in het water terechtkomt, aldus het innovatiecentrum, en dat moet zowel economisch als ecologisch een uitkomst opleveren.
De commercialisatie van de ontwikkelingen blijft overigens niet uit, want imec wil samen met partners uit het bedrijfsleven de research van de voedseltechnologen, datawetenschappers en medici ook naar de praktijk brengen. Een voorproefje? Dat krijg je op het RetailDetail Food Congress op 24 oktober. Staan er onder andere ook op het podium: sterrenchef Seppe Nobels van restaurant Graanmarkt 13, Jonathan Hertog van Delhaize, Priscilla Cornet van Coca-Cola European Partners en Arnaud Lesne van Carrefour. Klik hier voor tickets en voor meer informatie.