De kook- en koopgewoonten van consumenten zijn post corona blijvend veranderd: verse en gezonde voeding staat hoger op de agenda, maar ook de angst voor besmetting is nog steeds reëel.
Voorverpakte producten
Heeft de coronacrisis een invloed op de voedingskeuzes van de consument? De prijs blijft alleszins het belangrijkste aankoopcriterium bij het maken van een keuze (82%). Ook het merk is bepalend, voor 56% van de respondenten, zo blijkt uit een recente enquête van Food in Mind en iVox bij 1000 Belgen. Op drie staat opmerkelijk genoeg het land van herkomst (48%): “We hebben tijdens de lockdown gezien dat er een zekere bewustwording ontstond, er waren pleidooien om meer lokaal te kopen. Dat zien we ook in ons onderzoek,” zegt Eddy Bovijn van Food in Mind.
Bij een deel van de consumenten zit de schrik er toch wel in en is er zelfs sprake van enige smetvrees: 27% durft in de winkel de verse groenten niet meer aan te raken zonder bescherming. 26% heeft schrik om besmet te worden door verse groenten te kopen in de winkel. 20% kiest nu vaker voor diepvriesgroenten dan voor de coronacrisis en 50% denkt dat dit voor langere tijd zal gelden. 30% is eerder geneigd om voorverpakte producten te kopen, 29% zegt niet snel een onverpakt product te zullen kopen. Ook in een foodserviceomgeving staan consumenten nu positiever tegenover voorverpakte producten, al is 46% er toch niet blij mee.
Duidelijk is wel dat gezondheid hoog op de agenda van de consument staat. 47% is van plan om voortaan vaker te kiezen voor gezonde producten, 17% zal vaker kiezen voor verse gerechten, slaatjes of broodjes. 32% zal voortaan minder vaak buitenhuis ontbijten. Levering aan huis of afhaalboxen bieden een alternatief.
Verse seizoensproducten
Het klopt wel dat mensen tijdens de lockdown vaker thuis aan het koken zijn gegaan: dat geldt voor 52% van de respondenten. 39% heeft daardoor dan ook nieuwe gerechten leren kennen, 27% maakte kennis met nieuwe producten – daarbij ging het vaak om seizoensproducten zoals bessen en asperges. Na de crisis zullen mensen meer aandacht blijven hebben voor seizoensproducten, stellen ze. Maar ook de prijs, de oorsprong, de smaak en de gezondheid zijn belangrijke criteria. Het lijkt erop dat de kookgewoonten van de consument door de lockdown toch blijvend veranderd zijn.
Tijdens de lockdown was er een explosie van het aantal online bestellingen voor voeding, in die mate zelfs dat foodretailers de grootste moeite hadden om aan de gestegen vraag te voldoen. Of dat een blijver is? Zowat een kwart van de ondervraagden heeft interesse om voortaan verse producten online aan te kopen – vooral groenten en fruit. De voornaamste redenen om online te kopen: het is makkelijker, men hoeft zich niet te verplaatsen, het lijkt mensen leuk om eens te proberen, het is veiliger en men hoeft niet met tassen te sleuren. Ook specifieke acties of een aanbod dat niet in de fysieke winkels te verkrijgen is, kunnen mensen over de streep trekken.
Voor verder informatie omtrent het coronaonderzoek: Eddy Bovijn, eb@foodinmind.com en www.foodinmind.com
Volgende week: Cateraars zien toekomst niet rooskleurig in.