Volgens het consortium SeaConomy kan zeewier een grote rol spelen in de lokale voedselvoorziening en verduurzaming van de voedselketen. Eén van de partners in het ambitieuze innovatieproject is Colruyt Group.
Lokale soorten
De Noordzee is uitermate geschikt voor de teelt van diverse soorten zeewier met een economisch potentieel, blijkt uit een onderzoek naar de economische haalbaarheid van het potentiële ‘supervoedsel’. Het gaat dan onder andere om Atlantische wakame, suikerwier, blaaswier, zee-eik, zee-sla, dulse, nori en Iers mos. Er moet een ambitieus innovatieproject opgezet worden om het gebruik van zeewieren op grote schaal als grondstof van de toekomst mogelijk te maken, vinden de initiatiefnemers..
Hoewel er wereldwijd 25 miljoen ton zeewieren worden geproduceerd, staat de zeewiersector in Europa nog in zijn kinderschoenen. In Vlaanderen neemt de interesse sterk toe bij kandidaat-afnemers en is het eerste proefproject rond lokale kweek een feit. Daarom is het volgens SeaConomy zinvol om ook hier een zeewiersector uit te bouwen door lokale zeewiersoorten te kweken en op de markt te brengen. Op korte termijn (2025) kunnen lokale zeewieren gekweekt worden in het Belgische deel van de Noordzee, om als additief te gebruiken in voedingsproducten en voeders. De lokale vraag vanuit de voedings- en voedersector kan volledig gedekt worden door kweek in Belgische wateren.
De partners in het SeaConomy-project zijn Sioen Industries, POM West-Vlaanderen, Lambers-Seghers, Colruyt Group, en Pures. Ze vertegenwoordigen samen de verschillende schakels van de zeewierketen, van kweek tot consumptie.