Het Waalse Gewest wil een eigen industrie van plantaardige vleesvervangers op poten zetten. Het initiatief zou 300 banen kunnen creëren en moet een belangrijke Europese speler worden.
Nieuwe industrie voor Wallonië
Hoe de economie nieuw leven inblazen na de coronapandemie? Door een producent van vleesvervangers op te richten, klinkt het verrassende antwoord van het Waalse Gewest. Sogepa en SRIW, twee overheidsfondsen in Wallonië, hebben met de hulp van Roland Berger het plan opgevat om er een nieuwe industrie te lanceren: die van de plantaardige voeding.
Al in het tweede kwartaal van dit jaar moet in Wallonië een start-up het levenslicht te zien krijgen. Die heet in afwachting van een definitieve naam NewCo en zal zich toeleggen op de ontwikkeling en productie van vleesvervangers. Op die manier hopen de initiatiefnemers ook andere bedrijven aan te trekken, die zich inschrijven in de toevoerketen: van landbouwers die de nodige gewassen gaan telen tot vleesverwerkers die willen diversifiëren.
Ecosysteem in de maak
“De sector van de plantaardige eiwitten is een opkomende sector en als Wallonië geen plaats inneemt, zal deze door anderen worden ingenomen zonder dat dit in Wallonië banen schept. Met dit project in plantaardige eiwitten zien wij de mogelijkheid om een Waalse sector te creëren”, reageert minister van Economie Willy Borsus tegenover L’Echo.
Volgens het voorafgaande onderzoek zouden “NewCo” en zijn toekomstige ecosysteem tot 5% van de Europese markt voor vleesvervangers kunnen veroveren, goed voor een omzet van 200 miljoen en meer dan 300 werknemers tegen 2030. Het businessplan rekent op een brutomarge van 55% en een ebitda van 23%.“De cruciale punten voor het welslagen van het project zijn productontwikkeling in overeenstemming met de smaak van de klant, het opzetten van een verkoopnetwerk en merkpositionering”, aldus fonds Sogepa. In totaal worden de nodige investeringen geraamd op 60 miljoen euro.
Ook in Vlaanderen loopt een programma om de ‘eiwittransitie’ te stimuleren. Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters maakte 100.000 euro voor projecten rond alternatieve eiwitbronnen en vleesvervangers.