De regering heeft beslist om de suikertaks niet uit te breiden naar alle suikerhoudende producten. De suikertaks werd in een eerste fase ingevoerd voor frisdranken, maar zou later ook voor andere producten tellen. Dat zal nu niet het geval zijn.
Invloed op koopkracht
Volgens de regering kan de suikertaks immers een negatieve invloed hebben op de koopkracht van de Belgische consument en daarom wordt dus besloten om hem niet uit te breiden. De extra accijns op frisdranken blijft wel behouden. Nochtans hoopte de regering met de uitbreiding van de suikertaks jaarlijks tot 250 miljoen euro binnen te halen. Dat bedrag moest dan gebruikt worden voor belastingverlagingen en om bedrijven te financieren. Nu gaat de suikertaks ongeveer 200 miljoen euro minder opleveren.
De suikertaks was een geesteskind van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Er kwam echter al van bij de start heel wat kritiek op de taks, die een liter frisdrank drie cent duurde maakte. Volgens de producenten kwam de taks er puur om financiële redenen en niet om de consument er toe aan te zetten minder frisdrank te drinken.