Als foodretailers geen prijsverhogingen aanvaarden, zal mogelijk één op de drie voedingsbedrijven de productie verminderen of stopzetten. De ongeziene kostenstijgingen voor energie, grondstoffen en verpakkingen ondermijnen de rentabiliteit van voedingsproducenten.
Moeizame onderhandelingen
Veel voedingsfabrikanten komen in zware financiële problemen en zien zich genoodzaakt productielijnen stil te leggen als supermarkten niet ingaan op hun vraag naar prijsverhogingen, waarschuwt de federatie van de Belgische voedingsindustrie (Fevia). Eén fabrikant op drie zou de productie al hebben verminderd of is van plan dit te doen.
Fabrikanten worden immers geconfronteerd met buitensporige stijgingen van de kosten: de elektriciteitsfactuur is op een jaar verdubbeld, die voor gas zelfs verdrievoudigd. Ook grondstoffenprijzen pieken: tarwe en maïs werden 50% duurder, eieren 27%, zonnebloemolie 40%. Karton voor verpakkingen kost nu 25% meer, plastic 30%. Maar terwijl de horeca doorgaans wel meestapt in prijsverhogingen, verlopen de gesprekken met foodretailers zeer moeizaam, schrijft L’Echo.
Pastaproducenten Soubry en Barilla plannen nog geen productievermindering, maar getuigen wel dat de onderhandelingen met de foodretailers nu nog moeilijker verlopen dan afgelopen najaar. Sauzenproducent Colona, een grootverbruiker van koolzaadolie en eidooiers, klaagt dat enkel Colruyt een prijsverhoging heeft aanvaard, voor een periode van één maand. De producent verkoopt 25% van zijn producten aan de grootdistributie. “Binnen twee weken moeten we mogelijk één vierde van onze productielijnen stopzetten”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Luc Colon.