De hogere accijnzen op alcohol die in november 2015 werden ingevoerd door de regering schieten hun doel voorbij. Volgens sectorfederatie Vinum Et Spiritus daalde de omzet in de sector immers drastisch in januari.
“Te vroeg om te evalueren”
Volgens de federatie werd er in januari 2016 53 miljoen euro aan accijnzen op alcoholische dranken opgehaald. Dat is meer dan een jaar eerder, maar wel maar amper 600.000 euro meer, terwijl de regering had gerekend op extra inkomsten van 15 miljoen euro per maand.
Het is dan ook geen verrassing dat er binnen de sector sprake is van een dalende verkoop. Sommige producenten stellen dat hun omzet met 15 tot 20 procent is gedaald. In de retail wordt er dan weer gesproken van een omzetdaling van 10 à 15 procent, terwijl de groothandels het hebben over een daling van maar liefst 50 procent. Heel wat Belgen zouden nu hun alcohol kopen in buurlanden Frankrijk en Luxemburg.
“Deze cijfers zijn zorgwekkend voor de gehele industrie: wij zijn daarom vragende partij voor een evenwichtige fiscaliteit die de Belgische consumenten niet naar het buitenland duwt en waardoor de economische leefbaarheid van alle betrokken sectoren behouden blijft. Daarom vragen wij aan de overheid om als gesprekspartner uitgenodigd te worden om tot werkbare oplossingen te komen”, aldus algemeen directeur van Vinum Et Spiritus, Geert Van Lerberghe. Dat schrijft de VRT.
Volgens Johan Van Overtveldt, federaal minister van Financiën, kan er echter nog geen vergelijking worden gemaakt, omdat heel wat consumenten een voorraad hebben aangelegd om de verhoogde accijnzen voor te zijn. Volgens hem kan de maatregel dus pas later worden geëvalueerd.