Tussen januari en mei gingen 879 horecazaken failliet. Dat zijn er 4% meer dan vorig jaar. Nochtans daalt het aantal faillissementen in alle andere sectoren. “De witte kassa eist zijn eerste slachtoffers”, zegt handelsinformatiekantoor Graydon.
Nog te vroeg voor impact terreurdreiging
De eerste vijf maanden van dit jaar gingen dus 897 horecazaken failliet. Daarmee tekent de horeca voor 20,7% (één op vijf!) van het totale aantal faillissementen in de periode januari tot mei. Daarbij verloren 1.812 mensen hun baan.
Meteen denkt iedereen aan de impact van de terreuraanslagen. “De gevolgen van de terreurperikelen zien we pas over een half jaar”, zegt Eric Van den Broele van Graydon in zakenkrant De Tijd. “Horecazaken die in moeilijkheden raken, gaan niet meteen failliet. Het is een proces van maanden. Bovendien zijn er in Brussel niet opvallend meer faillissementen, terwijl precies Brussel getroffen werd door de terreurperikelen.” In de provincies Antwerpen (+34,75%) en Oost-Vlaanderen (+36,71%) sloten de voorbije maanden bijvoorbeeld opvallend meer restaurants en cafés hun deuren dan in Brussel (+8,45%).
Volgens Graydon ligt de voornaamste verklaring voor de faillissementsgolf in de horecasector bij de komst van de witte kassa. Die is sinds begin dit jaar verplicht voor alle zaken die jaarlijks meer dan 25.000 euro omzet draaien. “Als zo’n systeem horecazaken de das om doet, kan dat alleen betekenen dat er in het zwart gewerkt is, toch?”, zegt Van den Broele in Het Laatste Nieuws.
Toch kan je “niet eenzijdig stellen dat het slecht gaat met de horeca. De belangrijkste kern, zo’n 70%, bestaat uit gezonde bedrijven. Daarnaast zijn er spijtig genoeg ook een aantal fundamenteel zieke bedrijven.” Er zullen de komende maanden met andere woorden nog faillissementen volgen, zo voorspelt Graydon.