De stadsbrouwerij van De Koninck op de Mechelsesteenweg in Antwerpen is omgebouwd tot een culinaire campus. In de gebouwen waar ‘Het Bolleke’ wordt gemaakt, vinden ook een artisanale bakker, een charcutier, een kaasaffineur en een restaurant onderdak.
Op zoek naar culinaire totaalbeleving
Duvel Moortgat, dat De Koninck enkele jaren geleden kocht, wil letterlijk meer leven in de brouwerij krijgen. Daarom bouwde de brouwerijgroep er een bezoekerscentrum uit, dat de ambitie van een bierbelevingscentrum moet uitademen.
Maar daarbij stopt het niet. In de gebouwen van de brouwerij werd ook in plaats voorzien voor enkele ambachtelijke voedingszaken. Bedoeling is dat ze elkaar versterken en een culinaire totaalbeleving tot stand brengen.
Van bakkerij tot chocolatier
De kaasaffineurs Van Tricht, die al vier jaar hun kazen lieten rijpen in de brouwerij, openden er nu ook de winkel ‘Only Cheese’, waar de bezoeker kazen kan kopen en degusteren. Chocolatier JITSK startte zijn chocolade-atelier en -winkel er al een jaar geleden. Hij maakt er zoete creaties die overal ter wereld gesmaakt worden.
Chef-kok Bert-Jan Michielsen en sommelier Luc Dickens zullen hun gerechten serveren in het restaurant ‘The Butcher’s son’. Slagers De Laet & Van Haver starten er dan weer op 14 juni ‘The Butcher’s Store’ op. Terwijl de consument vlees uit de koeltoog kiest, kan hij de karkassen in de glazen koelruimte zien hangen.
Eind juli volgt nog bakker Kenney met ‘The Bakery’, die vers zuurdesembrood aan de man wil brengen. En de culinaire fotograaf en uitgever Tony Le Duc geeft met Minestrone Cookbooks kooksessies en workshops in het voormalige labo van de brouwerij. Hij leert in zijn werkruimte ook hoe je van foodfotografie kunst maakt.
Brouwerij De Koninck rekent jaarlijks op circa 100.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Het bedrijf kreeg voor zijn project onder meer de steun van Toerisme Vlaanderen, die het nieuwe concept aanprijst als foodiebestemming.