Tapioca opent nieuwe mogelijkheden voor Kellogg’s
De fabriek in Mechelen behoorde tot voor kort toe aan Procter & Gamble, dat er zijn Pringles-chips maakte. Omdat deze snackproductie buiten het klassieke gamma van Procter & Gamble viel, besloot het concern ze in juni 2012 echter door te verkopen aan Kellogg’s.
Kellogg’s gaat nu in de fabriek zijn Special K Crackers produceren. Die worden gemaakt van tapioca, in tegenstelling tot de producten van Pringles, die op basis van aardappelzetmeel zijn. Het bedrijf wil hiermee een nieuwe doelgroep aanspreken, die vatbaar is voor gezonde voeding: de chips op basis van tapioca bevatten immers veel minder calorieën.
Op termijn zelfs voor Australische markt
De crackers zullen in eerste instantie worden geproduceerd voor de West-Europese markt, maar nadien ook voor Centraal- en Oost-Europa en zelfs voor de Australische markt. Kellogg’s heeft de bedoeling drie productielijnen op te starten binnen de twee jaar. De juiste timing hangt af van de marktvraag. Elke lijn gaat gepaard met een investering van 15 miljoen euro. Voor Europa gaat het om een totaal nieuwe productie: de installaties om tapioca te verwerken, zijn voorlopig alleen in de VS actief.
Volgens het investeringsdossier dat werd ingediend bij de Vlaamse regering kan de productie tot een extra vaste tewerkstelling van vijftig mensen leiden. Bovenop kunnen op piekmomenten nog eens 108 interims worden aangeworven. In Mechelen stelt Kellogg’s nu al zo’n 600 mensen tewerk. Ze produceren Pringles in meer dan veertig smaken voor Europa, Midden-Oosten en Afrika.