Supermarktketen Jumbo vernieuwt de verpakkingen om plastic te besparen. De meest opvallende verandering: gehaktproducten komen in plastic zakken te zitten. Het moet honderdduizenden kilo’s plastic per jaar besparen.
20% minder verpakkingsmateriaal
Jumbo brengt dit voorjaar nieuwe verpakkingen op de markt voor onder gehakt en champignons. Net zoals concurrenten vervangt de Nederlandse retailer de blauwe bakjes voor paddenstoelen door transparante, omdat die beter te recycleren zijn, maar ook het deksel verdwijnt. In de plaats daarvan komt een topseal-afsluiting. De nieuwe champignonbakjes alleen al moet 25.000 kilogram plastic per jaar besparen.
Nog in de versafdeling zal een papieren rol rondom bananen voor 78% minder plastic – goed voor 19.000 kilogram – zorgen, terwijl de aardappelen van het huismerk voortaan met 11% minder plastic worden verpakt. Biologische aardappelen krijgen deze lente zelfs een volledig papieren verpakking. In totaal heeft Jumbo als doelstelling om tegen 2025 minimaal 20% minder verpakkingsmateriaal te gebruiken in vergelijking met 2019.
Plasticverpakkingen recycleren
Het meest in het oog springend, is de nieuwe ‘flowpack’ voor gehakt. Vanaf 1 april wordt gemengd gehakt niet meer op een schaaltje maar in een plastic zak verpakt. Daardoor is voor een verpakking van 500 gram 70% minder plastic nodig. Alle gehaktproducten van de supermarktketen maken in de loop van dit jaar gefaseerd de overstap, wat zo’n 300.000 kilogram plastic per jaar moet besparen.
Ondertussen neemt Jumbo ook deel aan een pilootproject van het Plastic Pact, dat onderzoekt hoe polypropeen plastic van fossiele grondstoffen beter gerecycleerd kan worden. Het is de bedoeling dat de verpakkingen in de toekomst opnieuw ingezet kunnen worden voor voedsel.
“We onderzoeken een innovatieve sorteermethodiek van FiliGrade, waardoor sorteerinstallaties makkelijk kunnen aantonen of een verpakking een voedselverpakking is. Dit gebeurt via een digitaal watermerk (CurvCode). Via deze CurvCode kunnen de voedselverpakkingen worden gesorteerd en komt het materiaal in aanmerking voor recyclage tot nieuwe voedselverpakkingen”, legt werkgroepverantwoordelijke Roland ten Klooster van de Universiteit van Twente uit.