Naar aanleiding van het recente prijsconflict tussen Colruyt en Mondelez waarschuwt Jo Willemyns, operationeel directeur van de retailactiviteiten van Colruyt Group, fabrikanten voor te forse prijsverhogingen. Ook ziet hij een verontrustende kwaliteitsdaling bij eersteprijsproducten.
“Prijskloof wordt groter”
“We zijn groot in België, maar klein in de wereld. Onze concurrenten zijn tot wel tienmaal groter dan wij, en we zijn ook veel kleiner dan onze leveranciers. Dat zet onze recente schermutseling met Mondelez in perspectief”, sprak Willemyns woensdag op de persbriefing over de jaarresultaten en de CEO-wissel bij het bedrijf.
“We vonden dat we die discussie moesten aangaan. Mondelez en andere merkleveranciers trekken hun prijzen zo hard op dat ze over de grens van de prijselasticiteit gaan. Dat is voor niemand goed, want dan krijg je downtrading: sinds december zien we dat klanten beduidend meer huismerken kopen. In het discountland dat België is, wordt de prijskloof tussen merken en private label groter.”
“Steeds minder Belgische producten”
Bovendien ziet Colruyt dat de kwaliteit van de eersteprijsproducten in België zakt, als gevolg van de concurrentie vanuit Nederland en Frankrijk. “Die nieuwe spelers importeren witte producten van lagere kwaliteit. En dat terwijl Colruyt, Aldi en Lidl tot nu toe wél bleven investeren in kwaliteit.” Willemyns stelt zich ook vragen bij het feit dat de Nederlandse concullega’s hun winkels en e-commerce bevoorraden vanuit Nederland. “Waar is de waardecreatie?”
Aantredend CEO Stefan Goethaert sluit zich daarbij aan: “Op de afdeling groenten en fruit in Belgische supermarkten liggen bijvoorbeeld steeds minder Belgische producten in de rekken. Gaan we onze Belgische voedselketen uit handen geven? Wij werken samen met 2700 Belgische voedingsleveranciers en met 6000 landbouwers, waarvan 600 heel direct.”
Verhoogde trafiek naar Frankrijk
Ook toenemend grenswinkelen is een zorg voor Colruyt. “Winkelen in Frankrijk wordt almaar goedkoper. Zopas sprak minister van economie Bruno Le Maire er nog verdere prijsdalingen af met fabrikanten. En 53% van de Belgische bevolking woont op minder dan 30 minuten rijden van het buitenland. We zien een verhoogde trafiek van consumenten naar Frankrijk.”
In die moeilijke omstandigheden blijft Colruyt wel marktleider, met een licht stijgend marktaandeel. “We garanderen al vijftig jaar de laagste prijs en we hebben al veel concurrenten zien komen en gaan”, merkt Willemyns op. In september viert de keten immers vijftig jaar laagste prijzen: daarbij hoort een nieuwe campagne, met iets meer emotionele lading.
Of er dan niet teveel supermarkten zijn in België? Volgens Willemyns niet. Door de specifieke ruimtelijke ordening in het land leggen Belgische gezinnen grotere afstanden af naar de supermarkt dan in de buurlanden, blijkt uit een analyse van RetailSonar. Dus is er nog ruimte, concludeert hij. Maar de focus moet wel liggen op rentabiliteit per vierkante meter.