Jan Ingels, directeur van de suikerfabrieken bij Tiense Suikerraffinaderij, neemt het roer over als voorzitter van Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie. Hij volgt Geert Vermeersch op.
Drie samenwerkingsprioriteiten
Na zes jaar en een periode gekenmerkt door diverse crisissen (van de coronapandemie tot de energie- en grondstoffencrisis), geeft Geert Vermeersch (Colac) de fakkel door aan Jan Ingels (Tiense Suikerraffinaderij). Vermeersch benadrukt bij zijn vertrek het belang van ondernemerschap en samenwerking binnen de sector. Hij wijst onder meer op de succesvolle samenwerking met andere industriële partners en de Vlaamse Regering in het Vlaamse Industrieforum.
Ingels, een ingenieur met een achtergrond in de verpakkings- en voedingssector, stelt drie prioriteiten voor zijn termijn aan het roer:
- Groene transitie: focus op waterbeheer, energie-efficiëntie, CO2-reductie en valorisatie van nevenstromen, met nadruk op samenwerking tussen bedrijven en overheid.
- Vergunningenbeleid en regionale verankering: hij pleit voor een stabiele juridische context, snelle procedures en consistente regelgeving om investeringen te stimuleren.
- Talentontwikkeling: versterken van het innovatieve en duurzame imago van de sector om nieuw talent aan te trekken, met nadruk op samenwerking met onderwijsinstellingen.
“Vlaamse voedingsbedrijven maken dagelijks innovatieve en kwalitatieve voeding en dranken op een duurzame manier. En daar mogen we trots op zijn! Met veel goesting werk ik aan een sterke toekomst voor onze voedingsbedrijven, waarin samenwerking binnen de keten, met overheden en kennisinstellingen centraal staat”, aldus de kersverse voorzitter.