Vladimir Poetin slaat terug
Het was te verwachten: nadat Poetin gisteren al een decreet ondertekende dat de invoer uit het Westen aan banden legde, kondigde premier Dmitri Medvedev deze ochtend aan dat Rusland een jaar lang geen voedsel- en landbouwproducten uit het Westen zal invoeren.
Het embargo slaat onder meer op groenten, fruit en noten, runds- en varkensvlees, gevogelte, vis en zuivelproducten en geldt niet alleen voor de Europese Unie en de Verenigde Staten, maar ook voor Canada, Noorwegen en Australië, landen die eerder al sancties hadden uitgevaardigd tegen Rusland.
Vooral gevolgen voor Belgisch fruit en groenten
Het embargo is slecht nieuws voor de Belgische groente- en fruitsector. Rusland koopt jaarlijks voor 160 miljoen euro fruit, voornamelijk peren (één op de drie Belgische peren vertrekt naar Rusland) en voor 40 miljoen euro groenten in ons land (vooral tomaten en paprika).
De Belgische voedingsgroepen die op de beurs noteren, verwachten al bij al weinig gevolgen van een embargo, zo blijkt uit een rondvraag door zakenkrant De Tijd. Groenteverwerker Greenyard Foods, het vroegere PinguinLutosa, realiseert 2% van zijn omzet in Rusland, koekjesbakker Lotus Bakeries minder dan 0,1% en vleeswarenbedrijf Ter Beke zelfs helemaal niets. Brouwerij AB InBev verwacht dan weer geen problemen omdat de groep in Rusland met een lokale dochteronderneming werkt.
Eerder dit jaar sloot Rusland ook al zijn grenzen voor Europees varkensvlees, al had dat toen – volgens Rusland – meer te maken met de varkenspest in Polen en Litouwen dan met de situatie in Oekraïne. Ook dat was al een flinke streep door de rekening van de varkenssector, die tot dan zo’n 30.000 ton (circa 50 miljoen euro) per jaar naar Rusland exporteerde.
De Europese Commissie heeft al gereageerd op het verbod en zegt “het politiek gemotiveerde invoerverbod te betreuren”. Brussel behoudt zich ook het recht voor om “gepaste acties” te ondernemen.