Omzet: 48 miljard euro
Eerst het minder goede nieuws uit het jaarverslag van Fevia, de overkoepelende beroepsfederatie voor de Belgische voedingsindustrie: de omzet van de sector kende in 2014 een beperkte daling van -0,4% tot 48 miljard euro. Dat is vooral toe te schrijven aan de lagere noteringen van de grondstoffen, want in volume blijken de verkopen met 0,3% gestegen. Vooral de zuivel (+9,7%) en de dranksegmenten (+6%) presteren sterk.
Met een minieme stijging van 0,1% tot 73.219 voltijdse equivalenten ging de werkgelegenheid er in de voedingsindustrie vorig jaar lichtjes op vooruit, inclusief indirecte jobs is de Belgische voedingsindustrie zelfs goed voor 186.707 FTE’s. “Het gebrek aan bepaalde profielen zoals machineoperatoren, techniekers en mekaniekers blijft wel een enorme uitdaging voor Belgische voedingsbedrijven”, zegt Chris Moris, directeur-generaal van Fevia.
Die lichte toename contrasteert sterk met de verwerkende industrie, waar vorig jaar 9.177 FTE’s verdwenen. De voedingsindustrie vergroot daarmee haar aandeel in de totale industriële tewerkstelling tot 17,7% (in arbeidsvolume). De bedrijven die actief zijn in de voedingsindustrie hebben dan ook voor een recordbedrag van 1,3 miljard euro geïnvesteerd: een stijging met 11,9% tegenover 2013 en meteen een absoluut record.
Export: almaar meer naar verre landen
In 2014 steeg de export van de voedingsindustrie alweer met 2,1%. Dit resulteerde in een positieve handelsbalans van 3,9 miljard euro (+11,8%). Frankrijk, Nederland en Duitsland vertegenwoordigen 57,1% van de export, maar de belangrijkste groei doet zich voor in de export naar de nieuwe EU-lidstaten (+5%) en naar buiten Europa (+12,5%). Zo steeg de uitvoer naar de Verenigde Staten opnieuw fors (+17,4% tot 452 miljoen euro), waardoor het de onbetwiste verre exportkampioen wordt. Andere sterke groeiers waren Brazilië (+31,9%) en China (+23,6%).
Vlees (13%), zuivel (13%), groenten en vruchtenbereidingen (10%), bereidingen van graan (10%) en dranken (10%) zijn de vijf best scorende exportsectoren.