De voedingsinflatie in Belgische supermarkten is gedaald naar 15,4%, maar blijft hoger dan in de buurlanden. Dalingen van de grondstoffenprijzen worden niet doorgerekend aan de consument, zegt Testaankoop.
Dure groenten
In juli bedroeg de inflatie in de supermarkt nog 15,4%: dat is al lager dan de recordcijfers in april en mei, toen de prijzen meer dan 20% hoger lagen dan een jaar eerder, maar ze blijft toch relatief hoog. We zitten nu op het niveau van zeven maanden geleden volgens Testaankoop, dat elke maand de prijzen vergelijkt van 3.000 producten in winkels van supermarktketens Albert Heijn, Aldi, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize en Lidl.
Groenten zijn gemiddeld 33% duurder dan een jaar geleden, met wortelen (+73%) en uien (+58%) als uitschieters, maar de oogst voor die producten staat voor de deur zodat de prijzen mogelijk snel weer dalen. Kant-en-klare gerechten zijn nog 24% duurder, diepvriesfrieten zijn 38% duurder. In zuivel bedraagt de inflatie 28% voor mozzarella en 26% voor jonge goudakaas en voor eieren. Ketchup is 44% duurder. Prijsdalingen waren er voor grijze garnalen (-5%), pijnboompitten (-2%) en douchegel (-0,2%).
Goedkopere buurlanden
Die povere prijsdalingen baren Testaankoop zorgen: hoewel granen, zuivelproducten en plantaardige olie op de internationale grondstoffenmarkten een forse daling vertonen, merken consumenten van die prijsdalingen nog niets in de supermarkten. “We verwachten van de voedingsindustrie eerlijke prijzen, waarin de internationale dalingen verrekend zijn. We kijken dus uit naar de bevindingen van het Prijzenobservatorium, dat vorige maand van minister Dermagne de opdracht kreeg om onze voedselprijzen te vergelijken met die in onze buurlanden”, zegt woordvoerster Laura Clays.
Bevindingen van het Prijzenobservatorium bevestigen in grote lijnen de conclusies van de consumentenorganisatie. De voedingsinflatie vertraagt wel, maar bedroeg in België tussen begin april en eind juni nog steeds 14,2%. Dat cijfer was lager in buurlanden Duitsland (13,9%), Frankrijk (13,8%) en Nederland (12,9%). Vooral groenten bleven duurder in België.