Na een bijzondere ondernemingsraad, die amper een kwartier heeft geduurd, kondigen de vakbonden verdere acties aan bij Delhaize. De retailer stapt niet af van het plan om 128 supermarkten over te dragen aan zelfstandige uitbaters.
“Een maat voor niets”
Dinsdagochtend vond het eerste overleg plaats tussen directie en vakbonden van Delhaize, na de aankondiging vorige week van een ingrijpend plan waarbij alle geïntegreerde filialen zouden worden verkocht aan zelfstandige uitbaters. De vakbonden eisen de intrekking van dat plan, maar de directie blijft bij haar standpunt. Zij wil enkel over de punten en komma’s van het project praten, bleek na een korte vergadering van amper een kwartier. “Een maat voor niets”, noemden de bonden het overleg dan ook. Tot de grote verontwaardiging van de afgevaardigden was CEO Xavier Piesvaux niet op de vergadering aanwezig.
De medewerkers van de filialen vrezen vooral voor de loon- en arbeidsvoorwaarden in de zelfstandige winkels, die onder een ander paritair comité vallen. Delhaize stelt dat de lopende contracten behouden blijven na een overname, maar daar hechten de vakbonden geen geloof aan. Ze eisen de toepassing van de zogenaamde wet-Renault, die specifieke procedures voorziet rond collectief ontslag.
Grote actiebereidheid
De vakbonden zullen het hier niet bij laten en beraden zich nu over verdere acties. Voor hen kan er geen sprake zijn van een franchisering van de filialen. “De strijd zal lang duren”, waarschuwen ze. Ook de komende weken staat er nog overleg op de planning, maar wat dat kan opleveren is onduidelijk.
De actiebereidheid onder de medewerkers lijkt alleszins groot: honderden actievoerders daagden op aan de hoofdzetel in Zellik. Intussen blijven opnieuw een honderdtal filialen van Delhaize vandaag gesloten. De winkels die wél open zijn, kampen hier en daar met lege rekken omdat ze niet tijdig bevoorraad werden.