De prijzen voor groenten, fruit en vlees zijn de afgelopen maand alweer flink gestegen. Een combinatie van factoren is de oorzaak van de prijsverhogingen, met de coronacrisis als rode draad.
Grotere vraag naar vers
Fruit, groenten, ontbijtgranen, vlees en ijs waren de afgelopen maand tot wel 10% duurder dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Dat die stijgingen te wijten zouden zijn aan slechte weersomstandigheden, zoals de droogte in het voorjaar, is slechts een deel van het verhaal: “Bij de Belgische groenten en fruit zit het niet“, reageert Luc Vanoirbeek van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen in Het Nieuwsblad. Vooral ingevoerde producten werden duurder.
Dat is wel degelijk een gevolg van de coronacrisis: veel citrusfruit bijvoorbeeld komt uit Spanje, dat kampt met zeer slechte coronacijfers: de oogst en het transport verlopen daardoor moeizamer. Producten die met het vliegtuig komen, kunnen minder gebruik maken van de laadruimte in passagiersvliegtuigen, omdat veel vluchten geschrapt zijn. Ook het verhaal van de garnalen is bekend: strenge coronamaatregelen in Marokko hebben ertoe geleid dat pelstations er gesloten werden.
Ook het feit dat mensen sinds de lockdown weer meer zelf koken, speelt een rol: de vraag naar verse producten is gestegen, dus stijgt ook de prijs. Mensen winkelen bovendien wat gehaaster en letten minder op de prijzen, denkt retailexpert Gino Van Ossel. Supermarkten zijn daardoor minder geneigd om prijskortingen te geven en marktleider Colruyt hoeft daardoor ook minder te reageren op acties bij concurrenten.