Na de gele meelworm en de treksprinkhaan heeft de Europese Commissie nu ook het licht op groen gezet voor de consumptie van de huiskrekel. Insecten zijn voedzaam én duurzaam.
Voedseltransitie
Dat de huiskrekel aan het lijstje ‘veilige insecten voor menselijke consumptie’ wordt toegevoegd, is geen verrassing. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) had daarover eerder al een positief advies verstrekt. Nu is de beslissing dus ook formeel: voortaan mag de huiskrekel in zijn geheel, bevroren of gedroogd, of als poeder worden verhandeld en gegeten, meldt Het Laatste Nieuws.
Insecten staan in Europa nog niet al te vaak op het menu, maar ze kunnen een belangrijke rol spelen in de transitie naar een duurzamer voedselsysteem. In vergelijking met de industriële veeteelt ligt de ecologische impact van het kweken van insecten ligt vele malen lager. Bovendien zijn insecten zeer voedzaam. De EU ziet ze op termijn dan ook als een van de mogelijke alternatieven voor traditioneel vlees.
In juli vorig jaar keurde de EU de consumptie van de gedroogde gele meelworm officieel goed. In november kwam daar de treksprinkhaan bij en nu dus de huiskrekel. Bij de EFSA lopen momenteel nog negen aanvragen voor insecten.
Wie meer wil weten over de laatste ontwikkelingen en trends binnen de voedingsindustrie, vindt zijn leesvoer in “The Future of Food“, het boek van RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck en hoofdredacteur Stefan Van Rompaey.