Vorig jaar is de bierconsumptie in België met 7,5% gestegen tegenover een jaar eerder. De coronadip is daarmee haast helemaal goedgemaakt, maar ook vóór 2019 was er al een heel sterke terugloop in de verkoop. Belgen drinken – ondanks de stijging van vorig jaar – haast een derde minder bier dan twintig jaar eerder.
Bijna pre-coronaniveau
Met 6,93 miljoen hectoliter is de Belgische bierproductie weer bijna op het niveau van 2019 (7,06 miljoen hectoliter), meldt sectororganisatie Belgische Brouwers in zijn jaarverslag. De stijging met 7,5% was broodnodig, want de voorbije dertig jaar was er een “structurele daling”.
De twee verkoopkanalen waar BB onderscheid tussen maakt, tonen erg verschillende evoluties: +42,4% in de horeca, -8% in de retail. De coronamaatregelen die vergelijkingsjaar 2021 nog grondig verpestten, zijn daar uiteraard niet vreemd aan. Vergeleken met 2019 ligt de retailverkoop wel alweer hoger, die in de horeca echter nog steeds een vijftal procent lager dan voor Covid.
Uitvoer blijft dalen
Veruit het meeste (70%) in België geproduceerde bier gaat nog steeds naar het buitenland, ook al blijft ook de bierexport dalen. De uitvoerdaling met 5,5% (de derde op rij al) komt er vooral door een forse terugval van de export naar landen als de Verenigde Staten: dat zou onder andere komen omdat Stella Artois steeds meer in de VS zelf geproduceerd wordt.
2022 zag ook het ontstaan van 32 nieuwe brouwerijen, die het totaal in België op 430 brengen. Samen produceren zij liefst 1600 verschillende bieren, meldt de sectororganisatie trots.