De stijgende populariteit van speciaalbieren heeft er voor gezorgd dat de vraag naar hop in 2015 op het hoogste niveau ooit lag. Tegelijk is de oogst met 40% gedaald, waardoor de prijzen flink de hoogte zijn in gegaan.
Investeringen nodig
Dat is echter niet het enige probleem voor bierbrouwers, want de komende jaren kan er ook een tekort van brouwersgerst ontstaan, zegt Rabobank in het rapport ‘A revolution is brewing’. Volgens Rabobank zijn er drie redenen voor een mogelijk tekort aan brouwersgerst.
“Ten eerste het huidige krappe aanbod in combinatie met een verwachte 14% groei van de vraag. Daarnaast beschouwen boeren gerst als een riskant gewas om te verbouwen, en zijn de premiums zeer volatitiel, waardoor ze alleen gerst verbouwen als de premium hoog genoeg is. Bovendien vragen brouwers steeds meer om verschillende soorten gerst, nu speciaalbieren zo in trek zijn. Productie en consumptie zijn op dit moment bijna gelijk aan elkaar, waardoor er weinig ruimte is voor tegenvallende oogsten”, zegt Rabobank-analist Ciska van den Berg.
De bank verwacht dat de vraag naar brouwersgerst met 14% zal stijgen de komende vijf jaar, vanwege een stijgende wereldbevolking en het feit dat steeds meer mensen zich speciaalbieren kunnen veroorloven. Ook de populariteit van die speciaalbieren, die vier tot zeven keer zoveel mout nodig hebben als een gewoon bier, draagt bij tot de stijgende vraag. Bovendien is de markt sterk gefragmenteerd geraakt.
Rabobank is van mening dat er wereldwijd zal moeten geïnvesteerd worden in de moutindustrie. Daarbij zullen brouwers ook goede contracten moeten afsluiten met de producenten, om langs beide kanten meer zekerheid in te bouwen.