Deliveroo moet het Nederlandse pensioenfonds 640.000 euro. En belangrijker nog: de fietskoeriers waren helemaal geen zelfstandigen, maar moesten gewoon onder de cao van de transportsector vallen.
Waarschuwing voor anderen
Op het hoogste juridische echelon is nu bepaald dat de fietskoeriers van Deliveroo geen zelfstandige ondernemers waren. De Nederlandse Hoge Raad bevestigde dat in cassatie, nadat ook het Gerechtshof van Amsterdam in hoger beroep eerder al die mening was toegedaan. Zo is er nu een finale uitspraak in een zaak die al jaren aansleept en ook in het buitenland de gemoederen beroert.
Hoewel Deliveroo al in 2022 uit Nederland wegtrok, moet het bedrijf nu 640.000 euro aan achterstallige pensioenpremies betalen. De maaltijdbezorger betaalde geen pensioengeld omdat de koeriers zogezegd zelfstandig waren, maar de Hoge Raad oordeelt dat de koeriers onder de cao voor het “vervoer van goederen over de weg” hoorden te vallen. Het Nederlands Pensioenfonds stelde de claim in, maar eerder bleek dat Deliveroo al acht miljoen euro opzij heeft gezet voor dergelijke claims.
Ook vakbond FNV is blij met de uitspraak, omdat die ook “verregaande gevolgen” kan hebben voor andere maaltijdbezorgers. “Deze uitspraak geldt ook voor andere platformbedrijven, zoals Uber Eats”, zegt FNV-bestuurder Anja Dijkman in een reactie. De vakbond heeft nog meerdere rechtszaken lopen tegen platformbedrijven “die gebruik maken van schijnzelfstandigen, zoals Temper en Uber”.