De inflatie in België flirt nu al met de grens van 10%, een nieuwe recordhoogte. De combinatie van hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne veroorzaakt nu toch ook gevoelige prijsstijgingen in de supermarktrekken.
Hoge voedselinflatie
Volgens nieuwe cijfers van de federale overheidsdienst Financiën bedroeg de inflatie in België in juni 9,7%. Dat is een recordniveau: voor een hoger cijfer moeten we al terug naar oktober 1982. De inflatie beperkt zich niet tot de energiefactuur: de stijgende energieprijzen hebben immers een impact op zowat alle bedrijfssectoren en productcategorieën.
In combinatie met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne veroorzaakt dat stijgende voedselprijzen in de winkelrekken: de voedselinflatie steeg in juni van 6,3% naar 8,4%. Ondanks de hevige prijsconcurrentie stijgen heel wat producten in de supermarkt dus wel degelijk significant in prijs. Plantaardige oliën werden 29% duurder, boter werd 21% duurder, halfvolle melk ging 20% hoger. Ook koffie (+16%), bier (+12%) en wijn (+5%) werden fors duurder, net als brood, vlees en vis.
Prijsmeting
Een – weliswaar zeer beperkte – prijsmeting van De Standaard wijst uit dat een identieke winkelkar van dertig producten bij Delhaize sinds 19 oktober 7,3% duurder werd. Biologische olijfolie, Luikse wafels, spaghetti, koffie, courgette en klein bruin brood stegen het meest in prijs – al blijft de inflatie voor brood in de supermarkt eerder beperkt in vergelijking met de prijsevolutie bij de warme bakker.
Voor sommige producten steeg de prijs al maanden geleden (een bak Jupiler bijvoorbeeld) terwijl andere producten pas recent duurder werden. Onder andere mayonaise en spaghetti werden in het begin van het jaar duurder en daalden daarna weer. Douwe Egberts koffie werd dan weer geleidelijk duurder. Slechts twee producten daalden in prijs: fairtradechocolade en kaas in sneetjes.