AB InBev dacht een oplossing te hebben gevonden om zijn Russische brouwerijen niet helemaal verloren te laten gaan: de groep sloot er een akkoord met het Turkse Anadolu Efes. Nu Turkije echter uit de Russische gratie is gevallen, nationaliseert het Kremlin de elf brouwerijen toch.
Geopolitieke vergelding
Rusland heeft de elf brouwerijen van AB InBev (tijdelijk) genationaliseerd en in het beheer gegeven van GC Vmeste, een vennootschap opgericht door de obscure Russische zakenman Nikolai Tjoernikov. Alleen al timing van die oprichting in augustus 2024 – vlak na een eerdere mislukte poging van AB InBev om zijn Russische belangen te verkopen – roept vragen op, bericht De Standaard.
De onverwachte ingreep van het Kremlin lijkt volgens de Russische zakenkrant Kommersant te passen in een geopolitieke strategie die Turkije als doelwit heeft, gezien de recente spanningen in Syrië en Azerbeidzjan. AB InBev opereert in Rusland en Oekraïne immers al lang samen met het Turkse Anadolu Efes. Omwille van de oorlog in Oekraïne (en de bijhorende Westerse sancties) probeerde de bierreus zijn helft in de joint venture te verkopen, maar dat weigerde het Kremlin vorige zomer.
Alle bier in eigen handen
AB InBev moest en zou bijgevolg in Rusland blijven opereren, maar gaf de leiding wel volledig af aan Anadolu Efes. Tot de Russische autoriteiten zich nu op Turkije willen wreken, aan de hand van Stella en Leffe. Voor AB InBev lijken de gevolgen evenwel beperkt te blijven: de brouwerijreus was al sinds 2022 stille partner en had zijn Russische activiteiten met een miljard euro afgewaardeerd.
Voor Anadolu Efes ziet het er daarentegen niet goed uit. Eerder zagen zowel Carlsberg als Heineken hun Russische operaties verplicht overgedragen aan lokale partijen. Volgens insiders is dit een bewuste strategie om de Russische biersector volledig in lokale handen te krijgen.