Eten we in 2030 alleen nog gegiste bacteriën? Nieuw onderzoek voorspelt liefst 70% minder rundvlees en zuivel in 2030, omdat we massaal overschakelen op in labo’s gekweekte proteïnen. Gezond en duurzaam worden in ieder geval dé trends, beaamt EY.
Vijf keer goedkoper dan vlees
De groeiende interesse in plantaardige voeding is geen losstaand fenomeen, het is de basis voor een heuse voeding- en landbouwrevolutie in de komende decennia. Dat meent althans de Amerikaanse denktank RethinkX in een onderzoek naar de toekomst van voeding.
Tegen 2030 zijn plantaardige proteïnen op basis van microfermentatie vijf keer goedkoper dan vlees, in 2035 zal het al tien keer goedkoper zijn en uiteindelijk worden vleesvervangers niet duurder dan suiker. De proteïnen zullen op dat moment bovendien veelzijdiger, beter en lekkerder zijn dan het vlees dat we vandaag kennen.
Dat lijken gewaagde uitspraken, maar de voorspelde gevolgen voor onze samenleving zijn nog opvallender: in 2030 zouden er al 50% minder koeien zijn in de VS, aangezien de vraag voor rundvlees en zuivel met liefst 70% zal dalen. Andere veeteelt volgt, wat uiteraard ook een gigantische impact zal hebben op aanverwante sectoren zoals gewasteelt.
Dodelijke spiraal voor veeteelt
Nog lang voor we de perfecte cellulaire biefstuk zien, zal de industriële veeteeltindustrie instorten, menen de onderzoekers. “Product na product dat we uit de koe halen zal worden vervangen door superieure, goedkopere, moderne alternatieven, waardoor een dodelijke spiraal van stijgende prijzen, afnemende vraag en omkering van schaalvoordelen zal ontstaan”, aldus het rapport.
De voordelen voor het milieu zullen groot zijn: de netto-uitstoot van broeikasgassen door landbouw zal tegen 2030 met 45% zijn gedaald. Wel zal de waarde van de landbouwgrond met 40% tot 80% dalen. Tegen 2035 zal ongeveer 60% van de grond die momenteel voor veeteelt en veevoederproductie wordt gebruikt namelijk een andere invulling moeten vinden. Het landschap wordt op een ongeziene manier hertekend…
Revolutie of evolutie?
Of het zo’n vaart zal lopen, betwijfelt FMCG-consultant Rob Holston van EY (het vroegere Ernst & Young), maar hij bevestigt dat gezondheid en duurzaamheid de twee kernbegrippen van de voedingsindustrie worden. Na plantaardige vervangers voor rund en kip, komen er binnenkort ook volwaardige substituten voor vis en varkensvlees.
Wel heeft Holston het tegenover FoodNavigator over een evolutie eerder dan een revolutie. De uitdaging voor de sector is immers schaal: om aan de voorspelde vraag te kunnen voldoen is heel wat meer infrastructuur nodig dan vandaag voorhanden is.
Dankzij een geheel nieuw productiemodel van Food-as-Software is dat geen probleem, countert RethinkX: de individuele moleculen die door wetenschappers zijn ontwikkeld, worden geüpload naar databases – moleculaire kookboeken als het ware – die voedingsingenieurs waar ook ter wereld kunnen gebruiken om voeding te ontwerpen net zoals softwareontwikkelaars apps ontwerpen.
‘Big data’ kan helpen
Nieuwe, onverwachte concurrenten die inzetten op technologie en zo lang bestaande toevoerketens voorbijsteken, vormen in ieder geval een enorme uitdaging voor de gevestigde FMCG-producenten. Holston gelooft dat die bedrijven ‘big data’ in hun voordeel kunnen gebruiken en ook nieuwe ecosystemen gebaseerd op partnerships moeten vormen.
Zo gelooft EY-consultant Holston ook in blockchain als hulp om aan de stijgende vraag naar transparantie en traceerbaarheid te voldoen. Bovendien kan de technologie voedselverspilling de wereld uit helpen en de voedselveiligheid verbeteren. Dat de vraag er is, blijkt onder meer uit het grote succes van gezondheidsapps zoals Yuka, klinkt het.