Zowel Heineken als Carlsberg, na AB InBev en SABMiller de grootste brouwers ter wereld, verwachten dit jaar een hogere winst dankzij een stijgende vraag in Vietnam en het zuidoosten van Azië.
Dalende olieprijzen
De stijgende vraag in die gebieden moet ervoor zorgen dat de tegenvallende resultaten in Rusland en China geen al te groot effect zullen hebben op de winst van de twee bierbrouwers. In Rusland, en andere olieproducerende landen zoals Nigeria, is de verkoop van bier immers teruggevallen door de teleurstellende prijzen van olie. Die is sinds februari van vorig jaar met 40 procent gedaald, wat een zware klap was voor de economie in die landen.
In China is de economische groei dan weer sterk vertraagd, wat niet alleen zijn effect heeft op de verkoop van bier, maar ook nazindert in andere sectoren. Andere Aziatische markten maken dan weer een opmars, waardoor de terugval in China tenietgedaan wordt door de inkomsten uit andere landen.
Carlsberg onder druk in Europa
Het voorbije jaar is de winst van Heineken gegroeid naar bijna 2 miljard euro, dat is een stijging van 16 procent. Ook de omzet steeg met meer dan 6,5 procent naar 20 miljard euro. In Azië groeide de omzet met 6 procent, terwijl er in Europa een omzetstijging van 1 procent was.
Bij Carlsberg waren de cijfers iets minder positief. De omzet steeg er wel naar 65 miljard Deense kroon (bijna 9 miljard euro), toch werd 4 procent minder bier verkocht dan in 2014. Daardoor daalde ook de nettowinst met 17 procent. Vooral in West- en Oost-Europa stonden de resultaten van Carlsberg onder druk. Daarnaast wordt er bij het Deense bedrijf ook werk gemaakt van een herstructurering, waarbij jobs verloren gaan en brouwerijen gesloten worden. In maart van dit jaar wil Carlsberg een nieuwe strategie voor groei uit de doeken doen.
Zowel Carlsberg als Heineken staan vanaf de tweede helft van het jaar voor een nog grotere uitdaging, want dan moet de fusie tussen AB InBev en SABMiller helemaal rond zijn.