2,5 miljoen maaltijden per jaar
Hoeveel voedseloverschotten van de handel naar alle caritatieve organisaties gaan, valt moeilijk exact te berekenen. Er bestaan namelijk steeds meer initiatieven op lokaal vlak, waarbij de uitbater van een winkel of supermarkt afspraken maakt met sociale organisaties uit de buurt. Vaak wordt dan niet eens bijgehouden hoeveel voedsel precies terechtkomt bij de behoeftigen in onze samenleving.
“Maar de Voedselbanken zijn al jaren de structurele partner die het gros van de overschotten kan recupereren”, zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos. “Een stijging met 28% is ontzettend veel; we schatten dat we nu jaarlijks het equivalent van 2,5 miljoen volwaardige maaltijden weggeven. Voedsel dat anders onherroepelijk verloren was of zou worden gebruikt voor de productie van biogassen, wordt zo toch nog geconsumeerd.”
Btw-regeling ook voor non-food
Comeos schrijft die fameuze stijging toe aan drie factoren: de soepelere opstelling van het FAVV (het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen), de campagne van de handelsfederatie bij haar leden (foto) en de nieuwe btw-regeling, die bepaalt dat handelaars geen btw meer moeten betalen op voedselschenkingen.
“Wij hopen dat de regering de nieuwe btw-regeling ook doortrekt naar non-foodschenkingen“, zegt Michel: “Op dit moment is het interessanter om een voorraad broeken te vernietigen dan ze te schenken. De btw die de handelaar betaalde bij aankoop van de broek kan immers niet gerecupereerd worden, en hij moet wél de btw op de schenking betalen. Dit geldt niet enkel voor kledij, maar bijvoorbeeld ook voor elektro, speelgoed of meubels. Mensen in nood hebben niet enkel nood aan voedsel: ook schenkingen van non-food moeten worden aangemoedigd.”