In België nog niets gevonden
Voorlopig is er in de Belgische vestigingen nog geen verontreiniging met paardenvlees vastgesteld, benadrukt Picard, maar in Frankrijk waren er al wel gecontamineerde lasagnes gevonden. Ook deze lasagnes werden geproduceerd door het Franse Comigel, dat in het schandaal een spilpositie lijkt in te nemen.
Naast Picard haalde inmiddels ook hypermarktketen Cora diepvriesmaaltijden uit de rekken van haar Belgische winkels, nadat was gebleken dat enkele producenten vlees van een verdachte leverancier hadden verwerkt.
De Federale Overheidsdienst voor Economie laat intussen weten dat “België zeker géén betrokken partij is” in de hele zaak, om de simpele reden dat er “voor zover momenteel bekend in België geen productie is van deze kant-en-klaarmaaltijden.”
“Let op voor te goedkoop vlees”
De Europese ministers van Volksgezondheid en Landbouw dringen er dan weer op aan dat vlees in de hele productieketen beter traceerbaar zou zijn en meer gecontroleerd moet worden. Bovendien wordt gewaarschuwd voor te goedkope aanbiedingen: met name in dit geval had de sector moeten weten dat met vlees dat zo goedkoop wordt aangeboden, zeer waarschijnlijk iets mis is.
Alle grote Franse ketens hebben inmiddels diepvriesmaaltijden van hun huismerken uit de rekken gehaald, omdat Comigel ook voor hen een grote leverancier bleek te zijn. Ook Duitsland heeft intussen te maken met de affaire, nadat de Duitse voedingswareninspectie ook in Noordrijn-Westfalen door Comigel geproduceerde ‘runderlasagnes’ vond die paardenvlees bevatten.
De Roemeense premier zegt inmiddels razend te zijn over de beschuldigingen dat Roemenië de bron van alle kwaad is: hij beklemtoont dat volgens hem de Roemeense controles zo streng zijn, dat ze paardenvlees niet zouden laten exporteren als rundvlees. Toch hield hij een slag om de arm: “áls het waar zou zijn, is dat een drama. Dan zou de Roemeense geloofwaardigheid voor de komende jaren een forse klap gekregen hebben.”