“Vooral werken op actuele thema’s”
Guy Paternoster, geboren in 1957 in Bergen, studeerde af als landbouwingenieur aan de agronomische faculteit van Gembloux. Na zijn debuut als adviseur in landbouwproducten voor meststoffenfabrikant Lebrun stapte Paternoster in 1985 over naar de Tiense Suikerraffinaderij (lid van de Europese groep Südzucker). Vandaag is hij lid van het uitvoerend comité van het bedrijf en er verantwoordelijk voor de grondstoffen.
De nieuwe voorzitter, die zelf uit het landbouwmidden afkomstig is, staat bekend als een praktisch en pragmatisch man van het terrein. Dat blijkt al meteen uit zijn actieprogramma: “De Belgische verkiezingscontext van 2014 en de te regionaliseren bevoegdheden hebben ons actieprogramma beïnvloed. Ver van de grote theoretische debatten hebben we een selectie gemaakt waarbij we vooral gaan werken op actuele thema’s waar wij vat op hebben en op kunnen wegen”, aldus Guy Paternoster.
Ambitieus groeiplan
Het resultaat is een ambitieus actieplan met vier prioriteiten en één enkele doelstelling: groei. Zo wil de nieuwe voorzitter via het programma Food@Work de beroepen van de sector beter bekend maken en via ‘alternerend leren en werken’ samen met de overheid stageformules creëren die beantwoorden aan “de noden van de voedingsbedrijven, een van de grootste industriële werkgevers.”
Het tweede speerpunt wordt energie en duurzaamheid. Daarbij legt Paternoster de lat hoog: “een milieuneutrale Waalse voedingsindustrie tegen 2030. Om dit te realiseren, zullen we samenwerkingen en gemeenschappelijke strategieen opstarten met alle actoren van de gehele agrovoedselketen.”
Tot slot wil Paternoster ook het delen van knowhow bevorderen onder de leden (via 12 thematische “clubs”) en – in lijn met Food.be met de slogan “Small country. Great food” – “de zichtbaarheid van onze fantastische Waalse voedingsproducten” verhogen.
Bij Fevia Wallonië zijn 1.474 bedrijven aangesloten, samen goed voor 21.320 medewerkers en een omzet van 7,2 miljard euro (cijfers 2012).