“De vleesindustrie gebruikt weer steeds meer groeihormonen”, is de weinig geruststellende boodschap van Flor Van Noppen, die na de moord op zijn broer, veearts Karel Van Noppen, een soort hormonenmaffia-watcher geworden is.
Volgens gegevens van de federale politie werden in de eerste helft van 2010 bijna evenveel gevallen van illegale vetmesting ontdekt als in heel 2008. Een gevolg, beweert hij, van de verminderde aandacht voor deze praktijken bij justitie en het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV).
Alarmpeil of niet?
In de nasleep van de vleescrisissen van de jaren ’90 werd de wetgeving fiks verstrengd, maar sindsdien zijn de prioriteiten van justitie verlegd en de gevolgen laten zich raden. De stijging van 2008 (203 gevallen) naar 2009 (223 gevallen) was nog beperkt, terwijl in de eerste helft van 2010 al 178 gevallen van illegale vetmesting werden vastgesteld. Zonder rekening te houden met boeren die de strenge Belgische wetgeving omzeilen en hun dieren in Frankrijk laten slachten.
Flor Van Noppen zegt dat we “weer richting alarmpeil gaan”, aangezien de hormonenmaffia “een heel winstgevende business is, die door de mindere aandacht voor veilig vlees weer op de illegale vetmesting gesprongen is”.
Hormonenmagistraat Francis Clarysse weigert daarentegen te spreken van een sterke stijging, en zegt verder dat justitie niet veel kan doen: door de steeds verfijndere methodes van de valsspelers vinden ze wel steeds meer aanwijzingen, maar minder bewijzen. “Het aantal inbeslagnames bij boeren die met hun dieren geknoeid hebben, is zelfs gezakt van 153 in 2007 tot 108 in 2009.”
Zware slag voor de vleesverkoop.
Of het bedrog bewezen kan worden of niet, is belangrijk voor justitie doch maakt voor de consument niet veel uit. De vleescrisissen van eind vorige eeuw hebben volgens professor landbouweconomie Wim Verbeke (UGent) geresulteerd in “een sluimerend wantrouwen jegens de vleesindustrie: mensen blijven heel behoedzaam voor de residuen van groeihormonen in ons voedsel.” Deze zaak kan dus de vonk zijn die dat sluimerende wantrouwen weer doet ontbranden en de hele sector een nieuwe slag toebrengt.
Bron: De Morgen