Om kosten te besparen gaat Makro tot 200 tijdelijke contracten niet verlengen en zelfscankassa’s invoeren. In vier vestigingen braken stakingen uit na het bekendmaken van de maatregelen.
Hoge structurele kosten
De directie kondigde vanochtend verschillende initiatieven aan “om de structurele kosten aan te pakken die de economische ontwikkeling van Makro in de weg staan.” De retailer kampt al langer met rode cijfers en onderging al verschillende herstructureringen. De koerswijziging die in 2018 werd ingezet heeft volgens het management wel degelijk geleid tot commerciële successen, maar het bedrijf blijft verlieslatend omdat hoge structurele kosten winstgevendheid in de weg staan, aldus een persmededeling.
In 2019 nam de omzet af met 1,5%, wat al heel wat beter was dan de dubbelcijferige dalingen van de voorbije jaren. In de maanden april, mei en juni steeg de omzet zelfs met 20 tot 40%, schrijft Het Nieuwsblad, onder andere dankzij hamstergedrag. Ook dat blijkt nu onvoldoende en de keten wil nu verdere stappen nemen: het aanbod boeken en tijdschriften wordt verkleind, rookwaren worden tegen 2021 zelfs volledig afgebouwd. De bakkerij gaat over op afbakken en er komen zelfscankassa’s. De interne organisatie moet eenvoudiger en tijdelijke contracten worden niet verlengd.
Met het afbouwen van de tijdelijke contracten wil de directie naar eigen zeggen de contracten van onbepaalde duur beschermen, maar zo hebben de vakbonden het niet begrepen: “Al het personeel is de dupe”, zeggen ze. “Deze besparing zal volledig op de rug van het personeel gebeuren met een wijziging van de arbeidsvoorwaarden, wijziging van uurroosters en functies zonder enig sociaal overleg”, aldus een mededeling van het gemeenschappelijk vakbondsfront.
De reactie bleef dan ook niet uit: in minstens vier winkels zijn er spontane stakingen uitgebroken. Deurne en Machelen sloten donderdag al de deuren, vrijdag staakten de winkels in Eke en Sint-Pieters-Leeuw mee.