Na Frankrijk en België gaat nu ook Duitsland het voedingslabel Nutri-Score invoeren. In een onafhankelijk consumentenonderzoek in opdracht van de Duitse overheid kwam dat immers als beste label naar voren.
Wetenschappelijke grondslag
De Duitse minister voor voeding en landbouw, Julia Klöckner, heeft aangekondigd dat ze Nutri-Score als officieel voedingslabel wil invoeren. “Ik neem hiermee een legitieme beslissing in een debat dat al meer dan tien jaar op een zeer emotionele en soms polariserende manier wordt gevoerd”, citeert LebensmittelPraxis de minister. “Daarom is het des te belangrijker, dat we met de wetenschappelijke analyse en het consumentenonderzoek die we hebben uitgevoerd, nu een betrouwbare gegevensbasis hebben.”
Uit een enquête was gebleken dat 57% van de ondervraagden de voorkeur gaf aan Nutri-Score boven andere voedingslabels zoals MRI, Keyhole en BLL. Van de vier labels werd Nutri-Score het best begrepen door de consument. Bovendien scoorde het voedingslabel bijzonder goed bij twee zeer relevante consumentengroepen: bij personen die niet of nauwelijks stilstaan bij de samenstelling van voeding en bij mensen met obesitas.
Zoals bekend geeft Nutri-Score op basis van een van een kleur en een bijhorende letter aan in hoeverre een product bijdraagt aan een gezond eetpatroon. Het label houdt zowel rekening met ingrediënten die gunstig zijn voor de gezondheid (vezels, proteïnen,..) als met voedingsstoffen die in dat opzicht het best worden beperkt (verzadigde vetzuren, suikers en zout). Dat resulteert in een totaalscore op een schaal van A tot E.