Heeft de notatie ’ten minste houdbaar tot‘ stilaan haar vervaldatum bereikt? De Duitse minister van landbouw en voeding Christian Schmidt pleit alvast voor de afschaffing ervan.
Consument maakt onderscheid niet
De houdbaarheid van voedingswaren wordt op twee manieren omschreven. De eerste is ’te verbruiken voor‘, wat een uiterste datum inhoudt waarop het product nog echt veilig kan worden genuttigd. De tweede is ’ten minste houdbaar tot‘ die een minimum bewaartijd aangeeft. Het verstrijken van die datum betekent echter niet dat het product niet meer geschikt is voor consumptie, maar veel consumenten maken dat onderscheid niet.
De strijd tegen voedselverspilling staat ook in Duitsland op de agenda. Jaarlijks gooit elke Duitser immers gemiddeld 81,6 kilogram voedsel weg, maar al te vaak gaat het om producten die nog bruikbaar zijn en nog in hun originele verpakking zitten. De voorbije jaren probeerde de overheid de consumenten daarvan bewust te maken met tal van tips, gaande van het aankopen van kleinere hoeveelheden tot mogelijkheden om restjes aan te wenden in andere bereidingen.
Bewustmakingsacties leveren onvoldoende op
Veel hebben de bewustmakingsacties echter nog niet opgeleverd. Daarom stelt minister Schmidt nu voor om de notatie ’ten minste houdbaar tot‘ op te heffen. Veel fabrikanten houden hem immers bewust korter dan nodig om te vermijden dat ze met claims worden geconfronteerd van consumenten die klachten hebben over de kleur of de consistentie van een product. Zo krijgen noedels van harde tarwe een houdbaarheidstermijn van twee à drie jaar opgekleefd, terwijl ze ook nog jaren nadien zonder probleem geconsumeerd kunnen worden.
Schmidt stelt daarbij voor om voor een groter aantal producten te werken met een echte vervaldatum, zoals dat ook al voor bederfbare voedingswaren het geval is en die vervaldatum dan serieus te nemen. Voorts denkt de minister aan intelligente verpakkingen, waar een kleurcode op de verpakking op basis van elektronische metingenaangeeft of een product al dan niet nog te nuttigen valt.
Een dergelijke aanpassing zou ook afgeleide gevolgen hebben voor de distributiesector. Nu worden producten die de ’ten minste houdbaar tot‘-datum naderen vaak al met korting verkocht.