Hoe verloopt de overgang van de Delhaize-filialen naar het franchisestatuut voor de winkelmedewerkers tot nu toe? Klachten van de socialistische vakbond over “schrijnende situaties” lijken overtrokken, de retailer zelf spreekt van “desinformatie”.
Problemen in alle winkels?
33 van de 128 filialen van Delhaize hebben intussen een zelfstandige ondernemer aan het roer, en de komende weken volgt opnieuw een reeks supermarkten. Volgens de gemaakte afspraken behouden de medewerkers in die winkels bij de overstap alle loon- en arbeidsvoorwaarden, maar is dat ook echt zo?
Woensdagochtend klaagde de socialistische vakbond BBTK in het Radio 1-programma “De Ochtend” over “schrijnende situaties”, waarbij premies niet meer worden uitbetaald, jobstudenten 2 euro per uur minder zouden verdienen en medewerkers niet meer bij Delhaize terecht kunnen met vragen over foute loonberekeningen, bijvoorbeeld. Volgens federaal secretaris Jan De Weghe van BBTK zijn er in alle overgenomen winkels voorbeelden te vinden van dergelijke problemen.
Genuanceerd beeld
Delhaize is niet opgezet met de kritiek: “Ik wil het woord “leugens” niet in de mond nemen, maar het klopt niet met wat er gebeurt op het terrein: het is desinformatie”, reageert woordvoerder Roel Dekelver tegenover VRT. Hij geeft toe dat er schoonheidsfoutjes kunnen plaatsvinden, maar benadrukt dat alles in regel met de wet wordt voorzien: “De overgrote meerderheid van de personeelsleden is tevreden.”
Navraag van RetailDetail bij de christelijke vakbond ACV Puls levert een genuanceerder beeld. Volgens secretaris retail Johan Van Loon is er geen sprake van incompetentie of kwaadaardigheid: het gaat overwegend om onbedoelde fouten. “We zien hier en daar wat amateurisme of opportunisme, maar de meeste overnemers zijn professioneel. Het probleem is dat we nu niet meer te maken hebben met één werkgever, maar wel met veel verschillende. Sommige sociale secretariaten geven verkeerde informatie door, de situatie is gefragmenteerd. Dat gestructureerd sociaal overleg nu wegvalt, vinden we wel moeilijk.”