Vraag kleiner, aanbod groter
Begin dit jaar stegen de eierprijzen tot het hoogste niveau van de voorbije vijftien jaar. Dat kwam niet alleen door het toen net ingevoerde verbod op eieren uit klassieke kooisystemen, maar ook door de koude winter overal in Europa en de traditioneel grote vraag rond de paasperiode.
Nu de gedoogperiode eind deze maand afloopt – 10 lidstaten waren begin dit jaar nog niet klaar en kregen uitstel tot 31 juli – leeft in de markt de vrees voor een nieuwe prijsstijging. Toch denkt het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw op gezag van het Departement Landbouw en Visserij dat het einde van het gedoogbeleid de eierprijs niet zal doen stijgen: “De vraag is een stuk lager dan begin dit jaar en het aanbod is sterk gestegen.”
Dat de vraag kleiner is, heeft alles te maken met de vakantie: er is de traditionele uittocht, de scholen zijn dicht en de verwerkende industrie draait op een lager pitje. “Daarenboven lijken de verwerkers momenteel aarzelend te zijn in hun aankooppolitiek en ook de distributie lijkt minder gretig om aan te kopen.”
Doordat de meeste eierproducenten zich inmiddels hebben aangepast en alweer op volle toeren draaien, verwacht de EU een forse toename van het aanbod. “Dat is ook merkbaar in België: voor de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 55% meer leghennen opgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Vanuit de sector bestaat zelfs de vrees voor overproductie”, aldus nog de landbouwadministratie.
Nog 40 miljoen leghennen in kooien
Volgens Europese schattingen zouden er begin juli toch nog altijd 40 miljoenen leghennen in traditionele kooisystemen opgesloten zitten. De vraag is wat met die dieren (en hun eieren) zal gebeuren: “Een cruciale factor hierbij zal de manier zijn waarop de lidstaten zullen optreden tegen overtredingen.”
De FOD Volksgezondheid heeft alvast te kennen gegeven om streng op te treden tegen Belgische producenten die na 31 juli nog niet in orde zijn.