Panel van wetenschappers
“We stellen vast dat er over intensieve zoetstoffen – net zoals over suiker, trouwens – regelmatig uitspraken de wereld worden ingestuurd die niet stroken met de wetenschappelijke kennis”, zegt David Marquenie, secretaris-generaal van de VIWF. “Wij willen de consument betrouwbare informatie bezorgen over intensieve zoetstoffen, gebaseerd op gecontroleerde feiten. Precies daarom is dit nieuwe platform er gekomen.”
Om de juistheid van de verspreide informatie te garanderen, wordt de inhoud gecontroleerd door een wetenschappelijk panel. Een van die wetenschappers is Marie-Louise Scippo van de Universiteit van Luik, die zetelt in het College van de Hoge Gezondheidsraad en in het wetenschappelijk comité van het FAVV, en voorts lid is van de Belgian Nutrition Society.
“Zeker in de Europese Unie is het gebruik van intensieve zoetstoffen in voedingsmiddelen onderworpen aan zeer strenge regels, zodat de veiligheid gewaarborgd is”, zegt de wetenschapster. “Toch horen we vaak alarmerende berichten over bijvoorbeeld aspartaam, hoewel daar al meer dan 200 wetenschappelijke studies over verschenen zijn. Soms gebeurt dan weer net het omgekeerde: de natuurlijke oorsprong van zoetstoffen op basis van stevia stelt iedereen meteen gerust, maar die zoetstof moet toch net als alle andere dezelfde goedkeuringsprocedures doorlopen.”
Zoetstoffentest
Een van de interessante tools op de nieuwe site is de zoetstoffentest. Die vertelt hoeveel drank met zoetstof de persoon in kwestie met een gerust hart kan drinken. “Met de test krijgt elke consument in enkele muisklikken een gepersonaliseerd antwoord. De test houdt rekening met het lichaamsgewicht van de persoon, met het gekozen type voedingsmiddel en de intensieve zoetstof die het bevat.”
Voorts biedt de site ook duidelijke informatie over de intensieve zoetstoffen die toegelaten zijn in de Europese Unie: acesulfaam K, aspartaam, cyclamaat, neohesperidine DC, neotaam, sacharine, steviolglycosiden en sucralose.
Bij de lancering van de website herhaalt de VIWF dat het gebruik van zoetstoffen in de EU onderworpen is aan de strengst mogelijke regels. “Uit een studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid uit 2011 bleek al dat volwassenen geen risico lopen op een te hoge inname van kunstmatige zoetstoffen via de voeding”, klinkt het.